Slovenija
84 ogledov

Vojska policiji že priskočila v pomoč, več pooblastil bo dobila z zakonom

begunci dobova Žurnal24 main
V Slovenijo vstopilo že osem tisoč beguncev, pred mejo je zjutraj ob šestih čakal že nov vlak. Policisti na terenu na koncu svojih moči. "Stanje še obvladujemo, smo pa ne meji zmogljivosti," je dejal generalni direktor policije Marjan Fank

"Dajmo, fatje, dajmo zdržat! Saj nas je dovolj, saj bomo zmogli!" je slišati med slovenskimi policisti, ki kljub dobrodošli motivaciji, takšne množice beguncev verjetno ne bodo mogli več dolgo obvladovati. 

Da policisti na terenu takšnih pritiskov ne bodo več dolgo zdržali, so prepričani tudi opazovalci dogajanja v sprejemnem centru za begunce v Brežicah. Na vsake pol ure, ko pripelje nov avtobus, pride do novih prerivanj med begunci, ki jih policisti komaj zadržujejo za ograjo, ki jih loči do avtobusa. Zjutraj so morali uporabiti celo solzivec.

Policisti na koncu z močmi

V samem sprejemnem centru je ves čas drenjanje, ogromna masa ljudi, jokajoči, poškodovani in prezebli otroci, jokajoče ženske. Ne gre le za fizični napor za policista, ki je ves dan na terenu, pač pa tudi za psihičnega.

Policija, sprejemni center Brežice | Avtor: M. K. M. K.
Generalni direktor policije Marjan Fank je ob današnjem obisku begunskega sprejemnega centra v Brežicah poudaril, da gre za največjo begunsko krizo v Sloveniji in izreden napor vseh vpletenih v njeno reševanje: "Stanje še obvladujemo, smo pa ne meji zmogljivosti," je dejal.

Razmere na terenu je komentiral tudi državni sekretar Boštjan Šefic: "Ne glede vse te razmere, s skrajnimi napori obvladujemo situacijo," je poudaril. "Zato smo se odločili, da angažiramo tudi vojsko. Morali bomo dodatno ukrepati, da bomo imeli popolnoma obvladano situacijo." K temu bodo po njegovih besedah pripomogle tudi dodatne kapacitete v nastanitvenih centrih. "Smo v dogovorih za nove prostore, tako da bomo dvignili nivo na 13 oz. 14 tisoč ležišč."

Lokalno prebivalstvo ni ogroženo

Prebivalstvo po oceni direktorja policije ni ogroženo, saj do nasilja prihaja le med samimi prebežniki. Povedal je še, da je pri reševanju krize na prvem mestu varnost državljanov, ki jo nameravajo policisti zagotavljati še naprej.

Vojska policistom v logistično pomoč

Sicer so policistom  v pomoč priskočili pripadniki vojaške policije. Vojska namreč nima zakonskih pooblastil za nadzor civilnih oseb in varovanje državne meje.

Trenutno mešane patrulje spremljajo tudi okoli petsto beguncev na poti od mejnega prehoda Rigonce do Dobove.

Vojska zaenkrat na terenu nudi predvsem logistično pomoč, pomaga pri zaščiti policijskih postopkov. Nad zbirnim centrom v Brežicah moč zaslediti tudi večje število vojaških oklepnikov BOV, namenjenih za nadzor množic.

Sprememba zakona v naslednjih 48 urah

Še preden bodo vojaki prišli na mejo, mora vlada zamenjati zakon o obrambi. Predsedniki parlamentarnih strank so večinoma naklonjeni spremembam zakona o obrambi, s katerimi bi vojski za pomoč policiji pri varovanju državne meje dali začasna, policijska pooblastila, neuradno za tri mesece.


begunci brežice | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vlada bi lahko državnemu zboru že v sredo predlagala, da se ukrepi, ki bi sledili zakonskim spremembam, uveljavijo in bi lahko vojska nemudoma začela izvajati dodatne naloge je dejal premier Miro Cerar.

Po njegovih besedah gre za stopnjevanje ukrepov, ki jih vlada sprejema glede na položaj z begunci: "Gre za razumne ukrepe, kjer vojska pomaga pri usmerjanju, omejevanju gibanja," je pojasnil. V konkretnem primeru gre za to, da bo vojska lahko pomagala policiji usmerjati migrante ob meji in prehodu skozi državo, s tem zavarovala ljudi ter s policijo omogočala nemoten prehod migrantov.

Kaj pa varovalne ograje?

Na vprašanje premisleka o postavitvi varovalne ograje je premier dejal, da mora tudi Slovenija v okviru stopnjevanja ukrepov razmišljati o možnosti nadaljnjih korakov: "Tudi o morebitnem postavljanju določenih tehničnih sredstev, vozil in podobnega na območje mejnih prehodov ali na druga dotična območja, kjer so prehodi možni," je pojasnil Cerar.

O tem po njegovih besedah razmišljajo ves čas in se na določene stvari pripravljajo. Po njegovih besedah je dejstvo, da je naša meja s Hrvaško drugačna kot druge meje oz. konfiguracija terena in dolžina meje zahtevata drugačen pristop kot nekateri drugi mejni prehodi.

V pomoč tudi gasilci

Za logistično podporo bodo vključili tudi gasilce, je danes povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in dodal, da bodo s svojimi vozili prisotni pa petih lokacijah. Aktivirali jih bodo po potrebi, in sicer zlasti z namenom ažurnega zalaganja nastanitvenih in sprejemnih centrov s potrebno opremo.

Na terenu tudi 130 pripadnikov civilne zaščite

Po besedah Šestana se število aktiviranih predstavnikov civilne zaščite ves čas spreminja. Včeraj je bilo na terenu okoli 130 pripadnikov civilne zaščite, med njimi predstavniki Rdečega križa, Karitasa, tabornikov in skavtov, sodelovalo pa je tudi 96 vojakov. Podobno število sodelujočih Šestan pričakuje tudi danes.

Nameravajo pa v prihodnje aktivirati tudi nekaj predstavnikov prostovoljskih organizacij in Zveze slovenskih častnikov. Za logistično podporo pa bodo vključili tudi gasilce, ki bodo s svojimi vozili prisotni pa petih lokacijah. Aktivirali jih bodo po potrebi, in sicer zlasti z namenom ažurnega zalaganja nastanitvenih in sprejemnih centrov s potrebno opremo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 46
  • blueone 05:24 21.oktober 2015.

    se strinjam veliko je emigrantov pomešanih vmes..obvezno bi jih bilo treba nazaj poslat

  • blueone 05:21 21.oktober 2015.

    begunci se mi smilijo...emigrante pa poslati domov...drugače je pa tole pekel:https://www.youtube.com/watch?v=9c5SzVA_EbQhttps://www.youtube.com/watch?v=wE7aGVSpjfohttps://www.youtube.com/watch?v=1Q60yBQG8XI

  • h3o 00:00 21.oktober 2015.

    HAHAHA vidim žilo beguncev celega sveta direktno v nemčijo, MERKEL pa ne ve kaj naj naredi. MERKEL odstopi!!!