Slovenija
33 ogledov

Volilna kampanja tudi uradno startala

Volitve Saša Despot
Ob polnoči se je uradno začela volilna kampanja, ki se bo končala drugega decembra. V volilni boj se podajajo vse parlamentarne stranke, ki jim bodo glasove poskušale odvzeti neparlamentarne stranke in liste.

Kljub dejstvu, da se je volilna kampanja danes uradno že začela, imajo kandidati še pet dni časa, da oddajo kandidaturo. Do takrat morajo državni volilni komisiji (DVK) tudi posredovati podatke o organizatorju volilne kampanje, odgovorni osebi in odprtju transakcijskega računa za volilno kampanjo.

Organizatorji kampanje morajo namreč na posebnih računih zbrati vsa finančna sredstva, ki jih sami namenijo ali dobijo za kampanjo. Po doslej zbranih podatkih je račune do zdaj odprlo 24 strank oziroma list.

Organizatorji za kampanjo ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v volilnem okraju,v  katerem je vložena lista kandidatov. Lista, ki bo imela kandidate v vseh 88 volilnih okrajih, bo lahko tako za financiranje porabila dobrih 680 tisoč evrov. Organizatorji kampanje, katerih kandidati bodo izvoljeni v DZ, pa bodo upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje glede na število dobljenih glasov.

Bomo izbirali med več kot dvajsetimi?

Na letošnjih volitvah bodo sodelovale vse parlamentarne stranke – SD, SDS, LDS, SLS, Zares, DeSUS in SNS. Kandidaturo so napovedali tudi v neparlamentarni NSi in SMS – Zeleni Evrope. Poleg njih se na volitve podajajo tudi Lista Gregorja Viranta, Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije, Demokratična stranka dela in Gibanje za Slovenijo.

Poleg vseh omenjenih so kandidaturo napovedali še Stranka enakih možnosti, Akacije, Naprej Slovenija, Stranka humana Slovenija, Stranka slovenskega naroda in Avion.

Komu bo uspelo zbrati ustrezno število podpisov, bo znano 9. novembra. Kandidati morajo zbrati ali tri podpise poslancev ali podpise volivcev.

Komentarjev 4
  • modem350 09:13 05.november 2011.

    SDS ima prave rešitve, sposobnosti in izkušnje ter vodstvo za prevzem države. To podporo izražajo tudi velika imena evropskih funkcionarjev iz evropskega parlamenta in predsednikov tujih uspešnih vlad. Če jih nekaj na kratko naštejem: Nikola Gruevski (pred. vlade Makedonije), Hans-Gert ...prikaži več Pöttering (nekdanji pred. evropskega parlamenta), Jyrki Katainen (pred. vlade Republike Finske), Pedro Passos Coelho (pred. vlade Portugalske republike), Michael Spindelegger (vicekancler Republike Avstrije), Silvio Berlusconi ( pred. vlade Republike Italije), Emil Boc (pred. vlade Republike Romunije), Victor Orban (pred. vlade Republike Madžarske) in nemška zvezna kanclerka Angela Merkel.

  • privat 20:55 04.november 2011.

    začelo se je odštevati...Slovenska demokracija umira! Živel fašizem in korupcija! Kdo bo pa zmagal v taki Sloveniji?? Kdo bo glavni fašist in barabin??... Kaj to ni mogoče res? Da bo poštenjak zmagal...??v taki državi..

  • Dixon 11:19 04.november 2011.

    Glede na nove obraze, ki jih je predstavil SDS se nam tudi tokrat ne piše nič dobrega, če pridejo na oblast. Če nas bodo v svetlo prihodnost popeljali preračunljiva ga. Šoba, odlična pevka in dama Elvira Viler, ne pa političarka, ...prikaži več pa estradnik, ki ne plačuje davkov g. Auer potem ta prihodnost ne bo preveč svetla. Lahko nas je kar strah! Po Janševih besedah naj bi nas ti ljudje v prvih 100 dneh popeljali iz krize? S svojo strokovnostjo na področju financ zagotovo ne!