Slovenija
14 ogledov

Janković bo kandidiral za poslanca

Predstavitev liste Zorana Jankovića
1/14
Saša Despot
Zoran Janković je danes potrdil, da bo kandidiral za poslanca na listi svoje stranke Pozitivna Slovenija.

Kot je dejal sedanji ljubljanski župan Zoran Janković, se je za poslansko kandidaturo odločil že prvi dan, ko se je odločil sodelovati v politiki na državni ravni. Meni, da sicer ne bi imelo smisla, da bi šel v bitko.

Samo Janše ne

Janković je po volitvah pripravljen zgraditi koalicijo z vsemi razen z Janšo. Med osrednje projekte volilnega programa šteje nova dela, železnice, tretji pomol in tretjo razvojno os.

Janković zase meni, da je vajen delati v koaliciji in je v njej pripravljen sodelovati z vsemi, ki "bodo pripravljeni trdo delati v skladu z našim programom". Edini, s katerim ne misli iti v koalicijo, je Janez Janša. Na vprašanje, zakaj, je odgovoril, da je "njegovo ravnanje pokazalo, da eno govori, drugo dela. Preprosto, če izpustim Ljubljano in kar je vzel Ljubljani, je moj glavni očitek, da je uničil ceh direktorjev."

Ukinil bi AUKN

Janković je v intervjuju za Finance predstavil osrednje projekte svojega volilnega programa, tako imenovana nova dela, železnice, tretji pomol in na drugi strani tretjo razvojno os. Za dva odstotka bi zmanjšal število zaposlenih v javni upravi. Bistveno se mu zdi, da se sprejme filozofijo, "da smo servis državljanov, da iščemo najboljše rešitve".

Med agencijami, ki bi jih ukinil, je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), saj ta po njegovem mnenju "nima svoje prave funkcije" in "je samo izgovor za posamezna kadrovanja".

Na vprašanje, ali meni, da v Sloveniji korupcija je, je dejal, da meni, da s to besedo pretiravamo. Kljub temu ne bi ukinil protikorupcijske komisije, saj bi to bilo "samo negativno sporočilo". Ljubljanski župan verjame v pravosodje, težavo pa vidi v počasnosti postopkov in birokraciji.

NLB ne bi prodal

Ne napoveduje umika države iz gospodarstva. Bistvo zgodbe je po njegovem mnenju v dobrih in slabih direktorjih. Še vedno je proti prodaji NLB, saj po njegovih besedah zdaj ni čas za prodajo. Banka je v fazi, ko mora skrbeti za svoj razvoj, ne pa le za čiščenje bilanc. Janković meni, da bi morala država obdržati najmanj 25 odstotkov in eno delnico.

Kot prednostno zunanjepolitično nalogo svojega volilnega programa pa Janković navaja gospodarstvo: "Mislim, da imamo dobro zunanjo politiko, da smo v svetu čislani, da ni napak. Imamo izjemnega predsednika države."

Komentarjev 31
  • Veteran 21:07 06.november 2011.

    Blodnje balkanskega mešetarja oz. Jankoviča, ki temeljijo na nasvetih Kučana in Stanovnika kar je največja žalost za ves Slovenski narod.

  • voranc11 14:06 04.november 2011.

    moj glas gre SDS! prepričajo s svojim programom in načeli!

  • jugović 23:30 03.november 2011.

    Da voliš Zokija je isto kot da voliš Charlesa Mansona, ker je to praktično samomor. Sicer ne od noža ampak od lakote!