Slovenija
2845 ogledov

Volitve bodo izpodbijali na ustavnem sodišču

Volilna skrinjica, volitve zurnal24.si
Jutrišnje volitve v državni svet bo Inženirska zbornica Slovenije (IZS) izpodbijala na ustavnem sodišču. Prepričani so, da država inženirjev ne obravnava enako kot odvetnikov. Odvetnike kot predstavnike samostojnega poklica upošteva ne glede na to, ali so samostojni podjetniki ali zaposleni, inženirjev pa ne.

Samostojni poklici imajo v 40-članskem državnem svetu enega člana. IZS se je odločila, da bo letos sodelovala pri volitvah.

V začetku septembra je skupščina izvolila 53 elektorjev za volilno telo ter svojega kandidata. "Kandidatura in seznam elektorjev sta bili pravočasno vloženi na Državno volilno komisijo (DVK). DVK je IZS pozvala, da predloži podatek o tem, koliko članov IZS opravlja svojo dejavnost kot samostojni podjetniki, pri tem pa se sklicevala na sodbo Vrhovnega sodišča RS iz leta 2008, ki je obravnavala vprašanje, kdo naj bi opravljal samostojni poklic. IZS je obširno protestirala proti stališču, da samostojni poklic opravljajo zgolj samostojni podjetniki, saj od 1.6.2018 velja Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID), ki je na novo uredil regulirani poklic pooblaščeni inženir, a žal neuspešno, saj je DVK IZS priznala le enega elektorja. Na odločitev DVK se je IZS pritožila na Vrhovno sodišče RS, ki je pritožbo odstopilo na Ustavno sodišče RS, to pa je pritožbo zavrglo s pojasnilom, da je pritožba preuranjena, saj se pritožbo vloži po opravljenih volitvah. To pomeni, da IZS na volitvah v DS 24. novembra ne bo sodelovala, jih bo pa v nadaljevanju izpodbijala," so sporočili iz zbornice.

"Istočasno je DVK z istim razlogom zavrnila tudi kandidaturo kandidata IZS. Na to odločitev je IZS vložila pritožbo na Vrhovno sodišče RS (VSRS), ki je pritožbo vsebinsko zavrnilo. Na to odločitev VSRS je IZS vložila ustavno pritožbo s predlogom za zadržanje volitev. Ustavno sodišče s sklepom ustavne pritožbe IZS ni sprejelo v obravnavo, brez da bi podalo vsebinske razloge za svojo odločitev," so še dodali.

Kandidata, ki bo predstavljal samostojne poklice in elektorje, ki ga bodo izbrali, sta letos predlagali la inženirska zbornica in Odvetniška zbornica, na inženirski zbornici pa so o prepričani, da obeh reguliranih poklicev na DVK niso enako obravnavali.

"Vsakemu predstavniku reguliranega poklica, ki deluje na državni ravni, pripada 1 elektor in dodaten elektor na vsakih 100 članov. V imenik odvetnikov je vpisanih med 1.800 in 1.900 odvetnikov (na dan 16. 11. 2022 1.894 odvetnikov; od tega je 1.191 odvetnikov samostojnih podjetnikov, 703 pa so zaposleni). Odvetniška zbornica je predlagala svojega kandidata in 18 elektorjev in DVK jih je vse potrdila. To pomeni, da jim je priznala število elektorjev glede na vse odvetnike in ne le na tiste, ki opravljajo odvetniški poklic kot samostojni podjetnik, kar je zahtevala od IZS oziroma pooblaščenih inženirjev. IZS meni, da DVK razlike med poklicema ne bi smela narediti, ker poklic pooblaščenega inženirja od 1. 6. 2018 ureja ZAID, ki je bil napisan po vzoru regulacije odvetnikov v Zakonu o odvetništvu. Ureditev obeh reguliranih poklicev je primerljiva; oba poklica se lahko opravljata kot samostojni podjetnik ali v delovnem razmerju," so prepričani v inženirski zbornici.

V 40-članskem državnem svetu je sicer: 

22 predstavnikov lokalnih interesov,

4 predstavniki delodajalcev,

4 predstavniki delojemalcev, 

4 predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev,

6 predstavnikov negospodarskih dejavnosti.

 

Objavljamo še relevantne člene in zakona o državnem svetu

4. Volitve predstavnikov kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev

28. člen

Štiri člane državnega sveta – predstavnike kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev volijo:

-       dva predstavnika kmetov volijo poklicne organizacije kmetov, organizirane za območje države,

-       enega predstavnika obrtnikov volijo poklicne organizacije obrtnikov, organizirane za območje države,

-       enega predstavnika samostojnih poklicev volijo poklicne organizacije drugih samostojnih poklicev, organizirane za območje države.

29. člen

Za poklicne organizacije v smislu prejšnjega člena se štejejo:

-       zbornice, združenja, društva, zveze in druge poklicne organizacije kmetov, obrtnikov in drugih samostojnih poklicev, organizirane za območje države,

-       sekcije samostojnih poklicev v drugih poklicnih zbornicah, združenjih, društvih, zvezah in drugih poklicnih organizacijah, organizirane za območje države.

32. člen

Člana državnega sveta – predstavnika samostojnih poklicev voli volilno telo, ki ga sestavljajo izvoljeni predstavniki organizacij samostojnih poklicev, organiziranih za območje države.

Vsaka organizacija samostojnih poklicev izvoli v volilno telo po enega predstavnika ne glede na število članov in po enega predstavnika na vsakih dopolnjenih sto članov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • leonardo 08:31 24.november 2022.

    In kdaj bodo glasovali o ukinitvi? Mogoče bom pa še dočakal?

  • popokatopetl 11:18 23.november 2022.

    Prosim ukinit DS, je parkirišče odsluženih politikantov.