Slovenija
11434 ogledov

Vreme: Tako se bodo danes gibale nevihte

Oblačno vreme oblaki pretežno
Včeraj neurja pri nas k sreči niso povzročala nevšečnosti, kot na začetku meseca. Za danes napovedujejo razvoj večjega nevihtnega sistema.

Popoldne bo, kot napovedujejo na portalu Neurje.si, marsikje po državi nastajala kopasta oblačnost, iz katere se bodo razvile plohe in nevihte.

V popoldanskem času je večja verjetnost za razvoj neviht na skrajnem severovzhodu države ter severneje v Avstriji in na Madžarskem, lahko pa nevihte nastanejo kjerkoli po Sloveniji. Posamezne nevihte bodo na severovzhodu lahko tudi močnejše. Možni so močni nalivi in sunki vetra ter tudi toča.

Pestro tudi ponoči

Zvečer in v noči na jutri se bo glavno nevihtno dogajanje začelo na jugozahodu države. Nad severno Italijo in severnim Jadranom se bodo prožile nevihte, ki bodo sprva potovale v smeri zahodne Slovenije, Obale in hrvaške Istre, napovedujejo na portalu Neurje.si.

V noči na nedeljo ali v nedeljo zjutraj je možen razvoj večjega nevihtnega sistema ali nevihtne linije nad severnim Jadranom. Nevarnost predstavljajo predvsem močni sunki vetra in močni nalivi. Ob približevanju ciklona bodo v nedeljo zjutraj in dopoldne plohe in nevihte na zahodu in jugu države vse pogostejše.

Naraščanje vodotokov

Možen je razvoj pasov neviht z dolgotrajnimi, intenzivnimi nalivi, zato lahko ponekod na jugozahodu lokalno pade tudi več kot 100 mm padavin, kar bi privedlo do porasta hudournikov in manjših potokov ter lokalnih hudourniških poplav. Nevihte se bodo na južnih robovih lahko dlje časa obnavljale (predvsem na območju Obale z zaledjem, hrvaške Istre in Kvarnerja).

Jutri dopoldne in tekom dneva se bodo plohe in nevihte začele pojavljati tudi drugod po Sloveniji. Največja verjetnost za nastanek kakšne močnejše nevihte bo na jugu in vzhodu države. Padavinski pas ob oslabljeni hladni fronti bo do nedeljskega večera predvidoma prepotoval večji del Slovenije, v noči na ponedeljek pa bodo še nastajale posamezne plohe, ob morju tudi kakšna nevihta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Milan48
    Milan48 20:58 27.julij 2019.

    V redu članek. Ne blodi vsak po vseh spletnih straneh, kajne dare95?