Slovenija
36892 ogledov

Vreme: Ni še konec, toliko novega snega naj bi še zapadlo

sneg Anže Petkovšek Snežne razmere na cestah in pločnikih v Ljubljani.
"Se bo še kar dogajalo in to nekaj dni, vendar ne tako kot včeraj," je napovedal vremenoslovec.

Padavine so danes ponoči zopet zajele večji del države, a so do jutra ponehale. Snežilo je predvsem po nižinah Gorenjske in Koroške ter v nekaterih delih osrednje Slovenije. V Ljubljani na primer ponoči zapadlo 7 centimetrov novega snega, na Vrhniki 12, v Kranju 8, Logatcu 6, na Trojanah 12, Letališču Jožeta Pučnika 8, Šmartnem pri Slovenj Gradcu 5, v Mežici 4.

Napoveduje pa se od pet pa do kar dvajset centimetrov novega snega. 

"Se bo še kar dogajalo in to nekaj dni, vendar ne tako kot včeraj," je za Radio Slovenija za prihodnje dni napovedal vremenoslovec na Agenciji za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Dopoldne bo oblačno, vendar suho. "Popoldne nas bo zajel vpliv novega ciklona s severnega Sredozemlja, tako da sprva rahle padavine, dež po nižinah, proti večeru pa se bodo okrepile in spet bo marsikje snežilo do nižin, predvsem na območju med Notranjsko in Gorenjsko Osrednjo Slovenijo," je dejal Gregorčič. Zvečer in v prvem delu noči bo zapadlo še pet centimetrov južnega snega, razen v Prekmurju in v Beli Krajini, kjer bo bolj deževalo. 

Vremenoslovci portala neurje.si so pripravili zemljevid Slovenije, na katerem je označeno, kateri deli države bi lahko bili zvečer najbolj na udaru. Spodnja napoved novozapadlega snega velja do srede zjutraj, so zapisali.

 | Avtor: Bergfex Bergfex
Po njihovi napovedi, se bodo popoldne padavine okrepile ter zajele večji del države. "Kljub temu, da nekateri modeli ne "rišejo" sneženja za večji del osrednje Slovenije, se lahko situacija hitro spremeni in v noči na sredo lahko zapade od 10 do 20 cm novega snega," piše Neurje.si

Da pestrega vremenskega dogajanja še ni konec, ugotavljajo tudi na Meteoinfo Slovenija. Po nižinah osrednje Slovenije bi tako lahko po nekaterih izračunih že tretjo noč zapored zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega. Še več snega bodo, kot vse kaže, dobili višje ležeči kraji, ki ležijo zahodno in južno od Ljubljane, nekaj centimetrov snega pa bi lahko zapadlo tudi ponekod na vzhodu Slovenije, so zapisali. 

Konec tedna suho

"V četrtek bo spet hladneje in zapadlo bo znova nekaj snega, tja do pet centimetrov," je še dejal Gregorčič, ki je za konec tedna napovedal suho vreme. "Jutranje temperature bodo šle pod ničlo, snežna odeja bo zmrznila in ostala tudi v prihodnjem tednu. Še kar nekaj časa bo zimsko, saj resne odjuge ni na vidiku," je povedal. 

Tudi srednjeročna napoved kaže, da zima še ni rekla zadnje. 

Obilno sneženje je v preteklem dnevu povzročilo tudi snegolom in izpade elektrike. Največ težav povzročilo v cestnem prometu zaradi zdrsov predvsem tovornih vozil. Težave so povzročali številni neodgovorni vozniki, so sporočili z Darsa, kjer so svoje besede podkrepili tudi s posnetki, iz katerih je razvidno, kaj so nekateri vozniki počeli.

 

Komentarjev 4
  • QSprm 11:34 17.januar 2023.

    Se dobro da je globalno segrevanje, sicer bi nas cist zametlo. Pod vtisom blagodejnih ucinkov toplote so Nemci tako ze presli na kurjenje premoga za pridobivanje tako zelo zelene elektrike. Res je sicer, da jih je v to porinila norost ...prikaži več oligharhidne elite in bebavih sankcij proti ljudem eu.

  • zdrej 09:25 17.januar 2023.

    Ne ga srat. Kako da še ni konec. Pa saj je zima!!!

  • radovednica 08:50 17.januar 2023.

    Ja, 5 do 10 cm, končno enkrat tudi vam v Ljubljani, je pa res obilno sneženje. Kar vsak teden naj vas zamete, pa vsaj pol metra ga imejte, da boste okusili, kaj pomeni vsako sneženje pri nas na podeželju.