Slovenija
24141 ogledov

Vreme za praznike: Tako verjetno je, da bo božič letos bel

Sneg za božič Profimedia
Kakšno vreme nas čaka za božično-novoletne praznike?

Arso je pripravil pregled "zelenih" in "belih" božičev v Biljah, Ratečah, Slovenj Gradcu, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Novem mestu, Ljubljani, na Brniku, Kredarici in Obali.

Upoštevali so vsaj dva centimetra debelo snežno odejo izmerjeno na glavnih meteoroloških postajah, meritve so reprezentativne tudi za širšo okolico postaj.

Mraz Srednjeročna napoved Slovenija Vreme za praznike kot v 80-ih letih: "Zver z vzhoda"

"Zaradi trenutne relativno visoke snežne odeje bo letošnji božič zagotovo bel na Kredarici in v Ratečah," napovedujejo pri Arsu. "Glede na to, da se bo nadaljevalo suho vreme in bodo tudi temperature čez dan po nižinah večinoma ostale blizu ledišča pa bo z malo sreče bel božič tudi v Slovenj Gradcu, Ljubljani in na Brniku."

Pojasnjujejo, da se verjetnost za padavine ravno v dneh okoli božiča nekoliko poveča. "Ali padavine res bodo in v kakšni obliki pa več v prihodnjih dneh," napovedujejo pri Arsu.

V zadnjih 60 letih je bila v Ljubljani belih tretjina božičev, a zadnji bel božič je bil leta 2003. "Z malo sreče bo bel tudi letošnji božič," napovedujejo pri Arsu.

Na Kredarici je bil od leta 1961 le en zelen božič in sicer leta 2015. V Ratečah je bilo v zadnjih 60 letih le devet zelenih božičev, od tega pet v zadnjem desetletju. Letošnji božič bo, kot kaže, ponovno bel. V zadnjih 60 letih je bilo v Slovenj Gradcu skoraj pol belih božičev, v zadnjem desetletju pa samo eden. 

Tudi v Novem mestu je bilo v zadnjih 60 letih tretjina belih božičev. Zadnji bel božič je bil leta 2011. Na Brniku je bilo od leta 1963 belih 19 božičev, zadnji pa leta 2003. Z malo sreče bo bel tudi letošnji božič. V Celju že več kot desetletje ni bilo belega božiča. Zadnji izmed devetnajstih je bil leta 2007. Tudi v Mariboru že več kot desetletje ni bilo belega božiča. Zadnji izmed devetnajstih je bil leta 2007.

Najmanj belih božičev je imela Murska Sobota - 18. Tudi tam je bilo belo na božič nazadnje leta 2007. Belega božiča od leta 1970 še ni bilo v Biljah.Zelenih božičev pa so vajeni na Obali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • James_Albertson 14:59 15.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦