Slovenija
103089 ogledov

To se kuha na severu, na nas bo vplivalo celotno zimo

zima sneg Epa Kakšna bo zima 2023/24 v Sloveniji?
Nastaja vremenski pojav, ki bo močno vplival tudi na naše kraje.

V stratosferi nad severnim polom nastaja polarni vrtinec, ki se hitro krepi in bo še pridobival na moči vse do zimskih mesecev, je poročal portal Severe Weather Europe.

Tovrstni pojav ima ponavadi močne vplive na vreme v Združenih državah Amerike, Kanadi in Evropi. Vplivi so močni predvsem takrat, ko vrtinec začne razpadati.

Polarni vrtinec se obnaša kot ogromen ciklon, ki prekrije severno poloblo. Prisoten je v vseh nivojih atmosfere, na različnih višinah pa se kaže v različnih oblikah. Doseže lahko višino petdesetih kilometrov.

V primeru močnega polarnega vrtinca se hladnješi zrak pozimi zadržuje v polarnih predelih, torej precej daleč od naših krajev. V države, ki so bolj oddaljene od severnega pola, kot je tudi Slovenija, to prinaša toplejšo in suho zimo. V primeru šibkejše tvorbe vrtinca hladnejši zrak uide iz skrajnega severa in se razprši tudi v bolj južnih predelih.

Razvoj še neznan

polarni vrtinec | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Na razvoj vrtinca lahko močno vpliva znani pojav El Niño, posebej v zgodnjih zimskih mesecih. Slednji lahko pripomore k razpadanju vrtinca in posledičnemu širjenju hladnega zarak po južnejših predelih zemeljske oble.

Stratosfera nad severnim polom se začne ohlajati avgusta, se krepi septembra in oktobra, vrhunec pa doseže novembra in decembra.

Zaenkrat kaže na močan polarni vrtinec, kar naj bi za naše kraje pomenilo milo zimo. A meteorologi dodajajo, da lahko različni vplivi v naslednjih mesecih vplivajo na razvoj omenjenega pojava in spremenijo vreme tudi na sončni strani Alp.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • jezero 09:52 17.september 2023.

    Zver je pa že dolgo,dolgo v Bruslu in vleče bajno plačo, pa revež ne zna še sedaj ne izgovoriti priimek njegove šefice von der Leyen! Zasluži si vsaj še en mandat, da se bo vsaj to naučil!

  • jezero 09:47 17.september 2023.

    Članek, ki ne pove nič! Klobasanje!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:40 16.september 2023.

    Vsak dan isto. Kaj bo ko bo če bo ... za jutri pa v nebo gledamo

Sorodne novice