Slovenija
71 ogledov

Vrhnika v smradu

Vrhnika, kompostarna Anže Petkovšek
Kompostarni. Krajani se pritožujejo nad smradom. Kompostarni sta obratovali kljub inšpekcijski prepovedi, a trdita, da je vse v redu.

Med vožnjo mimo Centra za ravnanje z odpadki (CRO) Vrhnika sem znova zaznal zelo močan smrad,” je opozoril Vrhničan in pojasnil, da imajo krajani težave z občasnim neprijetnim vonjem že dlje, “žal pa se nič konkretnega ne naredi”. Poleg kompostarne, ki jo upravlja CRO Vrhnika, je v Ligojni še kompostarna, katere upravljalec je družba Roks recikliranje – obe pa Vrhničani krivijo za izpuste.

Obe brez dovoljenja

Na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor (Irsop) so v obeh kompostarnah opravili inšpekcijski pregled – obema so z odločbo prepovedali obratovanje in jima izrekli globi. CRO Vrhnika je namreč ob novembrskem pregledu deloval brez okoljevarstvenega dovoljenja in neustrezno skladiščil odpadke v zbirnem centru, zato je dobil globi v skupnem znesku 20 tisoč evrov, odgovorna oseba pa 2.400 evrov.

Družba Roks recikliranje ob januarskem obisku inšpekcije prav tako ni imela okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov v kompostarni, zato ji je Irsop izrekel kazen v višini deset tisoč evrov, odgovorni osebi pa 1.200 evrov. Obe družbi sta se na prepoved obratovanja pritožili, a na okoljskem ministrstvu o tem še niso odločili. Zaradi plačilnih nalogov sta tudi vložili zahtevo za sodno varstvo.

Druga plat

Kompostarni CRO Vrhnika je okoljevarstveno dovoljenje poteklo julija lani, a so na Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso) že aprila, torej pravočasno, vložili vlogo za podaljšanje. Vlogo pa je Arso rešil šele prejšnji teden – izdal je novo okoljevarstveno dovoljenje, pove Marko Kocjančič, direktor CRO Vrhnika. “Kompostarna je tehnološko ustrezna, varna za obratovanje in okoljsko neoporečna, kar so kazali vsi monitoringi. To nikoli ni bilo sporno,” pravi, zato obratovanja niso ustavili.

Zgodba družbe Roks recikliranje je delno podobna. “Prepoved kompostiranja smo dobili le za tiste odpadke, ki niso navedeni v obstoječem dovoljenju, so pa navedeni v vlogi za njegovo spremembo, ki smo jo vložili septembra,” pove direktor Matjaž Rus in doda: “Če bi se na Arsu držali 60-dnevnega roka za obravnavo vloge, bi dovoljenje v času obiska inšpekcije že imeli.”

Poskusno obratovanje

Kompostarna v Ligojni od začetka marca do 30. maja ni obratovala, ker so, kot pravi Rus, posodobili sistem za odvod odpadnega zraka. Zdaj obratuje poskusno, in sicer procesirajo biološko razgradljive odpadke iz gospodinjstev. Le tako se v novozgrajenem biofiltru lahko ustvarijo mikrobi, potrebni za to funkcijo, pojasnjuje. “Kompostiranje izvajamo po veljavnem okoljevarstvenem 
dovoljenju,” sklene Rus.

Civilna iniciativa

Krajani. Zaradi smradu so se povezali v civilno iniciativo in se obrnili tudi na Občino Vrhnika, ki je upravljalca kompostarn pozvala k čimhitrejši rešitvi težav. V Roks recikliranju pravijo, da je tudi civilna iniciativa zavrla izdajo spremembe njihovega okoljevarstvenega dovoljenja, saj je želela biti stranka v postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.