Slovenija
3857 ogledov

Vrhovno sodišče: Andrej Čuš ima prav

Andrej Čuš na soočenju predsednikov strank Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
Čuš: Vračamo se v igro!

Stranki Andrej Čuš in Zeleni Slovenije se kandidatna lista v volilni enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babič, je odločilo vrhovno sodišče, ki je tako pritrdilo Čuševi pritožbi na odločitev Državne volne komisije (DVK).

Matjaž Han, Dejan Židan Zaplet Slovenija SD in Čuš na volitve z isto kandidatko

Spremenjena sestava kandidatne liste

DVK je namreč zaradi zapleta s kandidatko Mileno Babič, zavrnilo celotno listo Čuševe stranke v Celju. Babičeva je namreč podpisala soglasje za dve kandidatni listi, poleg Čuševe še za listo SD. Ker je SD kandidaturo vložila prva, je Babičeva ostala na njihovi listi, zaradi neveljavnosti njene kandidature pa se je spremenila sestava celotne kandidatne liste Andreja Čuša in Zelenih v Celju, saj lista ni več izpolnjevala zakonskih zahtev glede spolnih kvot.

Zakon o volitvah v državni zbor pa ne vsebuje določbe, ki bi izrecno določala zavrnitev liste kot celote v primeru, ko ta ne ustreza več predpisani spolni kvoti zaradi naknadno ugotovljene neveljavnosti posamezne kandidature.

Vrhovno sodišče: Obstaja razumen razlog za drugačno obravnavo liste

Po mnenju vrhovnega sodišča se ta primer v bistvenem razlikuje od primerov, ko je neupoštevanje predpisanih spolnih kvot posledica predlagateljeve napake pri določitvi liste kandidatov. Res je, da v tem primeru kandidatna lista več ne izpolnjuje pogoja spolne kvote, a po oceni vrhovnega sodišča obstaja razumen razlog za različno obravnavanje kandidatnih list.

Zakona namreč ni kršil pritožnik, ampak kandidatka, ki je dala soglasje še drugi politični stranki. Vzroki za nastanek nezakonitosti glede spolnih kvot liste so zunaj pritožnikove volje, izhaja iz sodbe vrhovnega sodišča, ki je objavljena na njihovi spletni strani

Čuš: Vračamo se v igro

Čuš je vesel nad odločitvijo vrhovnega sodišča, ki je sledilo njihovim stališčem in mnenjem. "Sodišče je jasno povedalo, da je bila naša lista vložena v skladu z zakonom, pravočasno. Državna volilna komisija je tukaj krepko prekoračila svoja pooblastila, pristojnosti in kršila ustavo in vso veljavno zakonodajo," meni Čuš. Ob tem je dejal, da so prepričani, da se s tem vračajo v igro za preboj v DZ.

Zahteva opravičilo

Se pa ne more znebiti "občutka, da so štirje člani DVK glasovali politično". Po njegovem je nesprejemljivo, da politične stranke glasujejo o drugih kandidatnih listah. Zato njih in direktorja službe DVK Dušana Vučka poziva, naj se vsem kandidatom liste Andrej Čuš in Zeleni Slovenije opravičijo. Po njegovem mnenju je šlo namreč pri odločitvi DVK za poskus onemogočanja, da bi zopet prišli v DZ.

 

 

Komentarjev 4
  • Snežinko 11:30 13.maj 2018.

    No, z odločitvijo se sicer popolnoma strinjam, saj stranka ne more vedeti, da je ženska podpisala na dveh koncih. Kar pa me močno čudi je, ZAKAJ je niso vrgli ven iz obeh list in ji naložili kazen?????

  • Lovebites 11:13 13.maj 2018.

    Bi bilo bolj pametno,da gre opravljat njegovo vsakdanje delo(uzivanje in nalivanje alkohola v goltanec do onemoglosti),kot pa da nekaj pametuje.Razmisljati nima s cim.