Slovenija
1572 ogledov

SD in Čuš na volitve z isto kandidatko

Matjaž Han, Dejan Židan
1/2
Saša Despot
Stranki SD ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije sta za parlamentarne volitve kandidirali isto kandidatko.

Državna volilna komisija je potrdila, da sta stranki SD ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije za parlamentarne volitve kandidirali isto kandidatko. Šlo naj bi za Mileno Božič. SD je Babičevo uvrstila med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center. Tako v SD kot v Čuševi stranki o zapletu pred današnjo objavo sklica sredine seje DVK niso vedeli nič. 

Vodja volilnega štaba SD Dejan Levanič je pojasnil, da Babičeva do danes ni vedela, da je kandidatka na listi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, pri podpisu soglasja za kandidaturo na tej listi pa da je bila po njenih besedah zavedena. In sicer naj bi ji na neki prireditvi podajanje podpisa predstavili kot listo prisotnosti, nihče pa je ni obvestil, da gre za kandidaturo, medtem ko je s SD kot kandidatka v preteklih tednih sodelovala, je dejal Levanič.

Čuš pa je na navedbe o zavedenosti kandidatke odgovoril, da "vsak ve, kaj podpisuje in kako". Babičeva, ki prihaja iz Pesnice, je po njegovih besedah že na preteklih volitvah za Zelene večkrat kandidirala. "V sodelovanju s pravno stroko pripravljamo predloge rešitev za nastalo stanje," je še dodal.

Andrej Čuš na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Kaj sledi?

DVK bo zaplet obravnavala na sredini seji. Po zakonski določbi pa v tem primeru DVK šteje za veljavno kandidaturo tisto, ki je bila določena prva.

Zakon o volitvah v državni zbor namreč določa, da v primerih, če volilna komisija volilne enote ugotovi, da je posamezni kandidat določen na dveh ali več listah kandidatov v isti volilni enoti ali če državna volilna komisija ugotovi, da posamezni kandidat kandidira na listah v več volilnih enotah, šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva.

Na seznamu pravočasno vloženih list kandidatov po volilnih enotah, ki ga je DVK objavila po izteku roka za vložitev kandidatur, je sicer v vseh volilnih enotah SD navedena pred Čuševo stranko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10