Slovenija
592 ogledov

Vrhovno sodišče zavrnilo Primca in Kanglerja

Aleš Primc na soočenju predsednikov strank Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Združene desnice zoper odločitev novomeške volilne komisije, da zaradi premalo žensk zavrne njihovo kandidatno listo.

Kot je navedeno v sodbi vrhovnega sodišča, pritožba ni utemeljena, saj je volilna komisija določbo glede spolnih kvot uporabila skladno z zakonsko razlago in prakso. V Novem mestu so listo Kangler & Primc - Združena desnica namreč zavrnili, ker sta bili na njej ob šestih kandidatih dve kandidatki. V koaliciji so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj sta njihovi kandidatki v tej enoti kandidirali v po dveh volilnih okrajih.

Spolna kvota je sicer določena v zakonu o volitvah v DZ, kjer je zapisano, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

Primc Slovenija Alešu Primcu prepovedali kandidaturo za poslanca

Po pravico na ustavno sodišče

Predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki sestavlja koalicijo Združena desnica, Aleš Primc, ki je bil med kandidati v novomeški volilni enoti, je napovedal, da bodo pravico iskali tudi na ustavnem sodišču. Na odločitev vrhovnega sodišča pa se bo odzval v sredo ob 10.30 pred vrhovnim sodiščem, kamor bodo takrat vložili tudi pritožbo na enako odločitev o zavrnitvi njihove kandidatne liste v kranjski volilni enoti.

"Žalostna sodba vrhovnega sodišča. Brez enega vsebinskega argumenta. Zavrnjen niti en naš argument. Samo sklicevanje na dosedanje njihove zlorabe. Maščevanje, ker smo tri leta pod njihovimi okni opozarjali na zlorabe, ki jih zavestno izvajajo," je Primc po današnji objavi sodbe zapisal na Twitterju.

Ustavno sodišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sodišče: določba je vsebinsko jasna

V sodbi vrhovnega sodišča so med drugim navedli, da je zakonska določba po njihovi oceni vsebinsko jasna in je drugače tudi ni mogoče razlagati, zato bi za izpolnitev zakonskih zahtev sporna lista morala vsebovati več kandidatk ženskega spola. Prav tako po pisanju sodišča nimajo zakonske podlage pritožbena stališča, da je treba za določitev deleža posameznega spola upoštevati zastopanost posameznega spola na podlagi kandidiranja v volilnih okrajih in ne na ravni volilne enote.

Vrhovno sodišče ni ugodilo niti pritožnikovi oceni, da je volilna komisija kršila pravila postopka, ker pritožnika pred izdajo odločbe ni pozvala, naj navedeno pomanjkljivost odpravi. Zakonska določba, ki volilno komisijo zavezuje, da predlagatelja obvesti o pomanjkljivostih liste kandidatov, se namreč nanaša le na formalne pomanjkljivosti v listi, ne pa tudi na vsebinske nepravilnosti, kot v tem primeru, so med drugim še navedli na vrhovnem sodišču.

Združena desnica Združena desnica Slovenija Zavrnjena tudi lista Primca in Kanglerja v Kranju

Zavrnili tudi Združeno levico in Slogo

Vrhovno sodišče je enako odločitev, s katero je potrdilo zavrnitev kandidatne liste na volilni komisiji, sprejelo tudi v primeru Združene levice in Sloge, ki tako zaradi premajhnega števila moških na skupni kandidatni listi ne bosta mogli nastopiti v celjski volilni enoti. Predstavniki Združene levice in Sloge so se na ustavno sodišče že obrnili. Na ustavnem sodišču so za STA potrdili prejem pritožbe posameznega kandidata s te liste in pojasnili, da v takih primerih postopajo hitro.

Soočenje predsednikov strank na TV Slovenija Prvo soočenje Volitve 2018 Najbolj razvneti ob migrantih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • munja 16:10 09.maj 2018.

    Nobene škode ne bo, če jih ne bo v parlamentu. Obljubljajo tako in tako neizvedljive stvari.

  • Avatar Leon
    Leon 20:27 08.maj 2018.

    Je že tako ! Življenje je kot toalet papir . Ali se ti rola ,ali pa si v dreku !

  • Janez_53 18:43 08.maj 2018.

    Butlji, ki ne znajo izračunati niti odstotkov, pa res nimajo kaj iskati ne na volitvah in ne v parlamentu!!!