Slovenija
806 ogledov

Šiško v priporu še vsaj 30 dni

Andrej Šiško na soočenju predsednikov strank Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
Vrhovno sodišče je zavrnilo Šiškovo zahtevo za varstvo zakonitosti.

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora, ki jo je v imenu Andreja Šiška v zadevi glede obtožb o kaznivem dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v Šiškovem imenu vložil njegov zagovornik Viktor Osim, so potrdili na vrhovnem sodišču. Osim o odločitvi sodišča ni obveščen.

Vrhovno sodišče je tako sprejelo presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival h ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Takšno obdolženčevo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve.

Pritrdili nižjima sodiščema

Šiško in njegov odvetnik sta v zahtevi za varstvo zakonitosti navajala, da obdolženčevo ravnanje ne dosega zakonskih znakov kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj po njunem mnenju Šiškovo ravnanje ni bilo usmerjeno v ogrozitev ustavne ureditve.

Volitve 2017 Andrej Šiško Slovenija Šiško na svobodi: To je bil naš načrt

Vendar je vrhovno sodišče pritrdilo nižjima sodiščema, da je ustanovitev paravojaške oborožene skupine šteti kot ogrozitev obstoječe ustavne ureditve. Pritrdilo je tudi, da iz zbranih dokazov v predkazenskem postopku izhaja utemeljen sum, da naj bi nekateri pripadniki Štajerske varde razpolagali z orožjem.

Ob tem je vrhovno sodišče tudi ocenilo, da je podan utemeljen sum, da naj bi z ustanovitvijo skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.

Andrej Šiško štajerska varda | Avtor: Facebook Facebook

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča zato celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018, ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v tej fazi postopka zadošča za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Niso prisluhnili Barbari Brezigar

Vrhovno sodišče je zato tudi v tem delu pritrdilo nižjima sodiščema, krivdno obliko, s katero naj bi obdolženi izvršil kaznivo dejanje, pa bo sodišče lahko ugotavljalo šele med nadaljnjim postopkom, so še pojasnili na vrhovnem sodišču.

Andrej Šiško štajerska varda Slovenija Slovenija Kakšna je Šiškova lekcija

S tem vrhovno sodišče ni prisluhnilo vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar, ki je že 27. septembra v zvezi z zahtevo za varstvo zakonitosti sodišču odgovorila, da je ta utemeljena, zaradi česar je treba pravnomočno odločitev o priporu razveljaviti ter zadevo vrniti v ponovno odločanje.

Pripor podaljšan za 30 dni

Z odločitvijo vrhovnega sodišča pa uradno odvetnik Osim še ni bil seznanjen, je povedal in dodal, da takšna odločitev vrhovnega sodišča pomeni tudi, da Šiško do nadaljnjega ostaja v priporu. Mariborsko okrožno sodišče mu je namreč po Osimovih besedah prejšnji teden pripor podaljšalo še za 30 dni.

Volitve 2017 Andrej Šiško Slovenija Višje sodišče odločilo v primeru Šiško

Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič pa je sporočil, je sodna preiskava še vedno v teku in vse predlagane priče še niso bile zaslišane. Njihova zaslišanja se bodo nadaljevala naslednji teden.

Šiško je sicer eden od 18 mariborskih županskih kandidatov, kot kaže za zdaj pa bo celotno volilno kampanjo moral preživeti v priporu. Kandidat Gibanja Zedinjena Slovenija je sicer preko slednjega sporočil, da ga ne bodo ustavili, tudi če ga stokrat zaprejo, Mariborčane pa pozval, naj gredo na volitve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 07:10 04.november 2018.

    tega je treba zapreti na zaprti oddelek umobolnice........ne razumem zakaj ni zaprta njegova pomočnica saj se jo lepo vidi na slikah kljub maski........

  • borut08 16:17 03.november 2018.

    Se zrtvuje za gnilo drzavo,sej so vsi eno in isto imamo komunizem po komunizmu.Zato pa mu lepo gre,celo zivljenje brezposeln pa solidno zivi.

  • Žurnalček 08:34 03.november 2018.

    Premestite ga v Polje za ene 3 leta , potem pa šele v pripor , boste imeli vsaj mentalno zdravega v kehi !