Slovenija > Črna kronika
1987 ogledov

Višje sodišče odločilo v primeru Šiško

Volitve 2017 Andrej Šiško Anže Petkovšek
Višje sodišče je potrdilo odločitev zunajobravnavnega senata.

Zagovornik Andreja Šiška Viktor Osim je potrdil, da je višje sodišče v Mariboru potrdilo odločitev zunajobravnavnega senata okrožnega sodišča, ki je pred dnevi odredilo pripor za njegovega klienta. Andrej Šiško tako ostaja v priporu, v katerem je od srede zjutraj. 

Tožilstvu se je danes iztekel rok, ko je moralo vložiti na sodišče zoper osumljenca zahtevo za preiskavo ali neposredno obtožnico. "Danes zjutraj smo vložili zahtevo za preiskavo, ker menimo, da je v okviru sodne preiskave potrebno zbrati dokaze in podatke, ki so potrebni za odločitev državnega tožilstva," je povedal vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.

Zagovornik Osim si takšno potezo tožilstva razlaga s pomanjkanjem dokazov. "Če bi bili tako prepričani, kot trdijo, bi vložili neposredno obtožnico," je prepričan. "Očitno je na vrat na nos zbranih nekaj dokazov. A trdim, da je to premalo," je dodal.

Andrej Šiško štajerska varda Slovenija Slovenija Kakšna je Šiškova lekcija

Pozival naj bi k strmoglavljenju najvišjih predstavnikov države

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Policisti so ga najprej aretirali po hišnih preiskavah prejšnji teden na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost. Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Po ocenah senata obstajata utemeljen sum, da je osumljeni storil očitano kaznivo dejanje, in velika verjetnost, da bo s svojim ravnanjem nadaljeval, zato so Šiška v sredo zjutraj ponovno odpeljali za rešetke.

Aretacija Andreja Šiška Štajerska varda Slovenija Policija razkrila, kaj je pokazala preiskava v zadevi Štajerska varda

Odvetnik: "Izkoristili bomo to možnost"

Obramba se je na sklep zunajobravnavnega senata pritožila na višje sodišče, a neuspešno. Tako je odreditev pripora za Šiška postala pravnomočna, za zagovornika pa možna le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki se vloži v roku osmih dni od vročitve sklepa osumljencu in njegovemu zagovorniku. Osim napoveduje, da bo to možnost zagotovo izkoristil, saj še vedno verjame, da očitki tožilstva zoper njegovega klienta niso utemeljeni.

Tudi Šiško je v torek v izjavi za medije v Mariboru povedal, da je šlo pri spornem postroju, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo. Poudaril je, da na postroju, katerega posnetki so se pojavili na družbenih omrežjih, niso imeli pravega orožja, temveč le airsoft replike.

Šiško je bil leta 2007 pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora. Iz zapora, kamor so ga odpeljali s soočenja kandidatov za poslance DZ na lokalni televiziji, je prišel leta 2009.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar stoychi
  stoychi 20:39 15.september 2018.

  medtem se pa sodišče ne ukvarja s 75 milijardami evrov slovenskih državljanov, ki živijo v Sloveniji tam pa imajo ta denar na privatnih računih. Sodišča se tudi ne ukvarjajo z bančnim kriminalom NLB iz katere je izpuhtelo neznano kam 12 ...prikaži več2 milijard davkoplačevalskega denarja.

 • Darko Štojs 18:22 14.september 2018.

  sodišče je totalno brezvezno in bi raje se ukvarjalo z lopovi ki po sloveniji so in še kradejo denar a ne oni njih pustijo ali obsodijo na družbeno koristno delo . IDIOTI

 • Lavdan 18:19 14.september 2018.

  Sodišče bo iz brezposelnega čudaka naredilo narodnega junaka, ki je vse prej kot to.