Slovenija
9364 ogledov

Sodnik sprejel odločitev o Šišku

Andrej Šiško na soočenju predsednikov strank Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
Preiskovalni sodnik je sporočil svojo odločitev glede Andreja Šiška.

Pet ur je trajalo zaslišanje Andreja Šiška, ki je ob 14. uri stopil pred preiskovalnega sodnika. Po koncu zaslišanja je sodnik napovedal, da si bo za odločitev vzel čas do 6. ure zjutraj, ko bi se Šišku izteklo sodno pridržanje. A je do odločitve sodnik prišel že pred tem. Sodnik se je odločil Šiška izpustiti iz sodnega pridržanja. 

Kot so sporočili s sodišča, je presodil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Po zaslišanju je dežurni državni tožilec predlagal odreditev pripora iz razloga ponovitvene nevarnosti.

"Po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika tožilstvo ni v zadostni meri, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Zato po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je namreč mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine, kažejo na nevarnost, da bo oseba ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi," so zvečer sporočili s sodišča.

"O nesoglasju (nestrinjanju) med dežurnim preiskovalnim sodnikom in predlogom pristojnega tožilstva za odreditev pripora pa bo odločil zunajobravnavni senat tega sodišča," so še zapisali.

Odvetnikova pričakovanja so se uresničila

Šiško je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve."To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič," je že včeraj dejal Šiškov odvetnik Viktor Osim, ki je v soboto izrazil pričakovanje, da bodo njegovo stranko izpustili iz pridržanja. Če pa bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

Pred mariborsko sodno palačo se je tudi danes, podobno kot že v soboto, zbralo okoli 30 Šiškovih podpornikov, ki so zahtevali njegovo izpustitev, je poročal Radio Slovenija.

Andrej Šiško štajerska varda Novo Slovenija Ob Šišku prijet tudi član SDS

Osumljen ščuvanja

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Andrej Šiško štajerska varda Strašljivo Slovenija Na spletu se je pojavil 7-minutni posnetek govora Šiška zamaskiranim Štajercem

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Šlo naj bi za člana izvršnega odbora SDM Mateja Lesjaka.

Za Šiška se je 48-urno policijsko pridržanje izteklo v soboto zjutraj, ko so ga policisti s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanj odredil 48-urno sodno pridržanje. To bi se mu izteklo v ponedeljek zjutraj okoli 6. ure.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Tupamaros 20:07 09.september 2018.

    Retardirana represivna organa delujeta Kot bi živeli še vedno v 50-tih letih 19. stoletja. Polpismen človek, naj bi nasilno spreminjal družbeno ureditev. Dajte no! Komu prodajate piškave orehe?

  • jure67 19:19 09.september 2018.

    Bojijo se samo tisti, kateri sedijo na svojih udobnih in preplačanih stolčkih. Pridejo volitve oni pa samo zamenjajo stolčke. Dokler se jih ne bo s silo odstranilo lahko samo jamramo po portalih.

  • 022 17:02 09.september 2018.

    Slovenija je varna država zaenkrat "Še ",,(pa ne bo več dolgo)ob stavki obveščevalne službe in vojske katero so politične levičarske struje spravile na kolena se ne čudim takšnim in podobnim zborovanjem.Zgodovina se ponavlja...

Sorodne novice