Slovenija
1449 ogledov

Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam?

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Profimedia
Pred nami je najdaljši dan leta, Sončev obrat ali poletni solsticij.

Prvi dan koledarskega poletja, ki se bo sklenilo 23. septembra z jesenskim enakonočjem. V poletje vstopamo v času prvega letošnjega vročinskega vala s temperaturami pri nas v tem tednu do nekaj nad 30 stopinjami Celzija in vsakodnevno možnostjo neviht.

Današnji Sončev obrat ali poletni solsticij je na severni polobli najdaljši dan v letu, medtem ko je danes na južni polobli najkrajši dan v letu in začetek zime.

V teh dneh je dele južne, zahodne in srednje Evrope zajel izrazit vročinski val. Marsikje so v nedeljo izmerili najvišjo junijsko temperaturo do sedaj. Na Češkem in v Nemčiji se je segrelo do 39 stopinj, na Poljskem 38, v Švici 37 in v Avstriji do 36,5 stopinje Celzija, je v ponedeljek sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

V tem tednu se bo vročina iznad severne Afrike širila nad Sredozemlje in deloma tudi nad Balkan. A kaže, da bo najbolj vroč zrak ostal nekoliko južneje od naših krajev. Manjše vremenske motnje bodo povzročale nestabilnost ozračja in občasne posamezne nevihte.

Po napovedih Arsa nas bo pri tleh danes in v četrtek preplavila za odtenek manj vroča zračna masa. Kljub temu bo nadpovprečno toplo za ta čas. Temperatura zraka se bo po nižinah južne in osrednje Slovenije vsak dan povzpela nad 30 stopinj Celzija, še napovedujejo pri Arsu.

Vreme: Tako je klestilo sinoči. Kaj nas čaka danes? Toča Vreme Slovenija Tako je klestilo sinoči. Kaj nas čaka danes? Sončno vreme Vročina Slovenija Srednjeročna napoved: Ta dva dneva bosta najbolj vroča. Kaj pa julij?

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.