Avto
283 ogledov

Kako vročina vpliva na voznikove možgane?

Temperatura Poslala bralka
"Zagotovo visoke temperature botrujejo večjemu številu prometnih nezgod. Zaradi visokih temperatur so vozniki utrujeni, slabše spijo in premalo pijejo, vse to pa vpliva na psihofizične sposobnosti," pojasnjuje mag. Andrej Viršček, splošni zdravnik in zdravnik na medicini dela in športa.

Strokovnjak za psihofizično stanje voznikov ocenjuje, da osnovi problem niso zgolj in samo visoke temperature, saj imajo danes več ali manj vsi avtomobili klimatske sisteme.

Težava je tudi ta, ker razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo v vozilu ne sme biti več kot pet stopinj Celzija: "Na televiziji sem poslušal nasvete, naj bo razlika med zunanjo in notranjo temperaturo osem stopinj Celzija. Prav je, da je ta razlika največ pet stopinj Celzija. Pri večji razliki že lahko pride do podhladitve telesa," pravi Andrej Viršček, ki dodaja, da avtomobil najprej prezračite. "Na pot se odpravite do desete ure zjutraj, zvečer je cesta razgreta.“ Avtomobil se hitro segreje tudi na 65 stopinj Celzija, sploh, če je temen, v notranjosti vozila je hitro tudi 38 stopinj Celzija, saj je izolacije malo.

Možgani dobijo še manj krvi

Starejšim ljudem in bolnikom, ki jemljejo zdravila (tista z oznako trikotnika op. a.), še posebej svetuje, da se izogibajo vožnji v vročini. Kri se v vročini porazdeli po telesu, žile v možganih se skrčijo, do njih pride še manj krvi. Čustvovanje, dojemanje, refleksi so moteni. Ne samo pri starejših voznikih, tudi pri drugih, dodaja zdravnik.

Avto je treba zato ohlajati počasi, klimatsko napravo pa je treba uporabljati pravilno. Slovenci smo narod, ki je med vsemi najbolj nagnjen k prehladom, tako Viršček, čeprav je pri mladih to že manj opazno. "Veliko sem bil v tujini. Zdaj, ko so v vozilih klime, ni več potrebe, da bi se vozili z odprtimi okni. Časi prepiha so mimo. So pa zdaj težave s klimami. Nikakor naj mrzel zrak ne piha v oči, niti ne v noge, saj se zelo podhladijo. Sploh, če ne nosimo dolgih hlač in nogavic, telo ostane pa toplo. Če je telo prepoteno, piha pa mrzel zrak, lahko hitro pride do vnetja sinusov, ušes, oči, angine ... Zrak naj zato v vozilu kroži."

Alkohol in vročina - ne pomislite na to

Viršček, ki se na medicini dela in športa ukvarja z vozniki, ki so ostali brez vozniškega dovoljenja, pravi, da visoke temperature še vedno niso poglaviten vzrok za nesreče, ampak v večini primerov prevladuje alkohol. "Večina voznikov brez vozniškega izpita ostane zaradi vinjenosti za volanom. Sledijo še aroganca, nepazljivost pri mladih, ki že za nizke vsote denarja kupijo zelo hitre avtomobile. Tudi pešci neprestano skačejo na cesto pred avtomobile. Kultura Slovenec, kar zadeva prometno vzgojo, je res na nizkem nivoju," pravi strokovnjak in opozarja, da alkohol v vročih dneh le še poslabša psihofizično stanje: "Alkohol in vročina sta nevarna situacija. Vozniki še prej izgubijo razsodnost, kritičnost ... lahko pride do vrtoglavice in motenj zavesti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.