Slovenija
16 ogledov

Vrtci brez pomoči države?

Vlasti Starc, ravnateljici Vrtca Trebnje, šolski minister Igor Lukšič ni prinese Žurnal24 main
Prihodnje leto denar za gradnjo vrtcev manj razvitim občinam.
Z videnim zadovoljen
Obisk. Šolski minister Igor Lukšič je v Trebnje prišel na povabilo občinskih SD. Poleg Vrtca Trebnje je obiskal romski oddelek na Hudejah, si ogledal zemljišče za gradnjo novega vrtca pri domu starejših občanov in se ustavil v trebanjski osnovni šoli.

V vseh treh vrtcih v trebanjski občini imajo premalo prostora. V Trebnjem, kjer je pred vrati ostalo več kot 60 otrok, bodo prostorsko stisko reševali z gradnjo 14-oddelčnega vrtca pri Domu starejših občanov Trebnje. Vrednost naložbe je skupaj z opremo ocenjena na tri milijone evrov, sofinanciranje iz državnega proračuna pa je vprašljivo.

Obeti niso dobri
“V letošnjem proračunu so bili za vrtce predvideni trije milijoni evrov. Izkoristili bomo 2,5 milijona, 500 tisoč pa smo vrnili v proračun,” je pojasnil Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport. Za prihodnje leto pričakuje, da se bo položaj še poslabšal. “Na razpisih bo možno dobiti do 80 odstotkov denarja. Več bodo dobile manj razvite občine,” je povedal in dodal, da zato obeti za sofinanciranje gradnje vrtca v Trebnjem in vrtca v romskem naselju Hudeje niso dobri.

Vrtec bi moral biti vsetrebanjski projekt. Podpirati ga moramo vsi – ne glede na stranko.
Marko Grandovec, trebanjski občinski svetnik SD

Potrebni prizidki
Prostorska stiska je velika tudi v Velikem Gabru in na Mirni. “V Velikem Gabru je bilo odklonjenih 45 otrok. Zato se bomo lotili gradnje prizidka za štirioddelčni vrtec. Prizadevamo si tudi, da bi odprli nov oddelek vrtca v Selah pri Šumberku,” je povedala Darinka Trdina, vodja oddelka za družbene dejavnosti na trebanjski občini.

Na Mirni so odprli začasna oddelka, v prihodnje pa bodo morali po besedah Trdine prav tako razmisliti o gradnji prizidka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.