Slovenija
16543 ogledov

Počivalšek obljubljal zaščito delavcev, zdaj se lahko obrišejo pod nosom

interpelacija Zdravko Počivalšek Saša Despot
V veljavo je stopil tretji protikorona paket ukrepov (PKP3), s katerim se počasi zaključuje ukrep subvencioniranja čakanja na delo, začenja pa se subvencioniranje krajšega delovnega časa. A sindikati opozarjajo, da je v zakonu premalo varovalk, ki bi zaščitile delavce.

Do uveljavitve tretjega protikoronskega zakona je Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) prejel že 46.009 vlog za 275.317 oseb za čakanje na delo in 1020 vlog za 1988 oseb za odrejeno karanteno. A delodajalci lahko po zadnji interventni zakonodaji ukrep subvencioniranja čakanja na delo koristijo le še za ta mesec. Državne subvencije za primer odsotnosti zaposlenih zaradi višje sile in karantene medtem niso več na voljo.

Katera podjetja so podala vloge za povračilo nadomestila plače delavcev na začasnem čakanju na delo in odsotnih zaradi višje sile, si lahko pogledate na tej povezavi. Že v času subvencioniranja čakanja na delo, torej aprila in maja, pa se je v evidenco brezposelnih prijavilo 8.201 presežnih delavcev, ki so bili zaposleni pri 3.913 delodajalcih, so za Žurnal24 dejali na ZRSZ.

Odpuščanje delavcev brez posebnih varovalk

Kaj sledi, bomo izvedeli kmalu. Sindikati so še pred sprejemom zakona opozarjali, da v njem ni dovolj varovalk pred odpuščanjem. Te so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo potem sicer vključili v eno izmed verzij zakona, ki so jo predstavili na tiskovni konferenci. Zdravko Počivalšek je tako 17. aprila poudaril, da podjetja delavcev, za katere bodo uveljavljala pomoč, šest mesecev ne bodo smela odpustiti. Celoten posnetek z njegovo izjavo lahko najdete na tej povezavi na strani RTV MMC (izjavo slišite ob 1:01:20). 

A so se kasneje na ministrstvu na naša vprašanja na to temo odzvali s pojasnilom, da je bila to le "delovna verzija" zakona in da je odpuščanje delavcev kljub prejemu državne pomoči "poslovna odločitev".

Verzija zakona z varovalkami veljala le teden dni

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Lidija Jerkič je za Žurnal24 razložila, da je bila prepoved odpuščanja v zakonu res zapisana, in sicer takoj po epidemiji, a je ta zakon veljal zgolj teden dni. "Kasnejši zakoni prepovedi odpuščanja v takem trajanju niso vsebovali, najdaljša je veljala za mesec dni po prenehanju pridobivanja subvencije," je dodala.

Delavca, za katerega dobiva pomoč, pa delodajalec v času prejemanja ne more odpustiti po nobenem od PKP. "Predlog sindikatov je bil v smeri daljše prepovedi odpuščanja (vsaj tri mesece), a ni bil upoštevan," je pojasnila predsednica ZSSS.

Kako bo z odpuščanji, bomo po njenem mnenju videli po prenehanju veljavnosti instituta čakanja na delo doma. "Ponekod najave že so, a je situacija nepredvidljiva. Če si bo gospodarstvo hitreje opomoglo, bo tega manj, v najbolj črnih scenarijih bo tega lahko veliko. Predlog sindikatov je bil podaljšanje ukrepa čakanja in hkratna možnost kombinacije s skrajšanim delovnim časom za obdobje treh mesecev. Podaljšanje in kombinacija sta bila sprejeta, vendar le za en mesec," je še dodala Jerkič.

V enem tednu prošnje za subvencioniranje več kot 20 tisoč delavcev

So pa na Zavodu za zaposlovanje RS za STA dejali, da so od začetka trajanja tretjega protikoronskega paketa ukrepov do vključno četrtka, 18. junija 2020, prejeli že 3502 vlogi za 20.556 oseb za skrajšani delovni čas, hkrati pa še 10.001 vlogo za 54.168 oseb za čakanje na delo. Velja omeniti, da so vloge za subvencioniranje čakanja na delo na voljo šele teden dni.

S tretjim protikoronskim zakonom lahko delodajalci, ki po svoji oceni najmanj 10 odstotkom zaposlenim mesečno ne morejo zagotavljati najmanj 90 odstotkov dela, ZRSZ podajo le še vlogo za subvencioniranje skrajšanega delovnika. Ta ukrep bo veljal do 31. decembra. Subvencije za zaposlene so fiksne in mesečno znašajo 112, 224, 336 oziroma 448 evrov - odvisno od tega, za koliko je skrajšan delovnik.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 36
 • Tupamaros 09:51 23.junij 2020.

  Zaščititi je treba le delo, ki prinaša dodano vrednost. Sindikalisti tega ne razumejo. Bolj, nočejo razumeti. Lažje je lenobo pasti in za dobro plačo čvekati.

 • Avatar praufo
  praufo 20:06 22.junij 2020.

  še en bombonček, ki se prehitro stopi v ustih, al pa ga nekateri niti ne poskusijo ... cilj tega cirkusa je popolnoma jasen in to je kriza, najbolj gospodarska ... kaj pomaga nekaj mescev životarjenja, potem gre pa itak vse ...prikaži več v maloro ... to je samo prelaganje bolečega stanja ... namesto da umremo danes, bomo pa čez pol leta, do takrat pa ležali v bolnici in trpeli bomo v pričakovanju smrti ... kako lepo

 • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 14:49 22.junij 2020.

  takšen protekcionizem na dolgi rok ni dober. podjetja maksimalno izkoriščajo ukrepe in puščajo delavce na čakanju. namerno ne odpirajo turističnih kompleksov, ker država vse plača do 30.6. In v čem je razlika ali bo država plačevala še 6 mesecev ali ...prikaži več naj končno pričnejo z delom. V tem da me odpustijo 1.6. ali 31.12.? to žal ne gre v nedogled, potrebo bo zagnati panoge, vse ostalo je potuha. Takšnega sistema, da nas kriza sploh ne bi oplazila ni nikjer na svetu. Žal.