Slovenija
3599 ogledov

Počivalšek pravi, da toliko laži že dolgo ni slišal

Zdravko Počivalšek Saša Despot
"Obtožbe so neresnične, pretirane in zlonamerne."

Toliko laži minister ni slišal že dolgo

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v DZ zagotovil, da so vsi sodelujoči pri nabavi zaščitne opreme delali po najboljših močeh. Obtožbe so po njegovih trditvah neresnične, pretirane in zlonamerne. "Tisti, ki boste iskali moje prstne odtise pri poslih z državo ali iskali koruptivne in za državo škodljive dogovore, izgubljate čas."

"Govoriti o tem, da smo na tem izpitu padli po dolgem in počez, je veliko pretiravanje. Toliko laži, kot sem jih danes v uvodu slišal, jih nisem že dolgo," je v odgovoru na interpelacijo na današnji izredni seji DZ povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek.

"Nihče ne želi poslovati v lastno škodo"

Tarča | Avtor: RTV SLO RTV SLO
Zavrnil je navedbe, da je država za nakup zaščitne opreme porabila 200 milijonov evrov. Do danes je plačala 62 milijonov evrov (brez DDV), če bodo realizirane vse pogodbe, pa končna številka ne bo presegala 80 milijonov, je pojasnil. "Kot tudi ne drži, da je šlo nekaj deset teh milijonov v moj žep, tudi ne v žep predsednika vlade, in tudi ne v žepe vseh znanih imen, ki so se znašla na različnih dokumentih," je zatrdil.

Kot pravi, bi bil naiven, če bi si mislil, da se posli za podjetja, ki so sodelovala z državo, niso izšli z dobičkom. "A če kdo misli, da je pozitivno poslovanje eksces in zavržno ravnanje, naj kar zdaj najde kakšnega junaka, ki si želi poslovati v lastno škodo," je povedal. Zavrnil je navedbe, da je bilo marca v slovenskih zdravstvenih zavodih na voljo več ventilatorjev kot 168. "Delati iz teh številk škandale je smešno in neodgovorno," meni.

Počivalšek zavrača očitke glede neukrepanja ter zavestnega prikrivanja dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov.

Opozarjal naj bi na sume nepravilnosti

Počivalšek je opozoril, da je vsaj v primeru treh podjetij - to so SLA marketing, Oeco in MD Global - opozoril na sume nepravilnosti, a je to zavod za blagovne rezerve spregledal. "Če bi bilo res, kar trdijo podpisniki interpelacije, da je dirigiral celotno dogajanje okoli nabav, teh treh pogodb zagotovo ne bi bilo. Zanje so se trudili tisti, ki danes Slovenijo razglašajo za koruptivni raj," je povedal.

Trdi, da je vse, ki so sodelovali v nabavah zaščitne opreme, spodbujal k temu, da so bili v največji meri pozorni na morebitne poskuse zlorabe naše zakonodaje ali našega zaupanja. Zavrnil je tudi očitke o zavajanju javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za naročanje, nakup in dobavo zaščitne opreme.

Situacija naj bi bila takrat kritična, a niso nikogar favorizirali

Joc Pečečnik in Zdravko Počivalšek ob prevzemu mask | Avtor:
Za nakupe zaščitne opreme prek dobaviteljev so se odločili, ker so na ta način celotno tveganje nakupov prenesli nanje. Od 59 pogodb za nabavo medicinske opreme so bila predplačila le pri petih, a so bila vsa zavarovana z bančno garancijo. Pri štirih pogodbah je šlo za ventilatorje, ki jih brez predplačil še danes ne bi imeli, je poudaril. Po njegovi besedah so bile pogodbe sklenjene pred 20. marcem, ko je bila situacija na trgu zaščitne opreme najbolj kritična.

Zavrnil je očitke o neetičnem, klientelističnem in koruptivnem sodelovanju pri favoriziranju podjetij. Zagotovil je, da se niso vnaprej dogovorili za posle, stran od oči javnosti oz. da so si celo izmislili krizne razmere. "Trdim, da smo na način, ki smo ga izbrali in ni protizakonit, prihranili mnogo razočaranj in izgubljenega denarja," je dodal.

Ne žvižgaštvo, temveč "užaljeno tožarjenje"

Opozoril je, da so ponudbe obljubljale marsikaj, odločali pa so se za tiste, ki so bile realno dobavljive v najkrajšem času in so izpolnjevali strokovne standarde. Kdor temu danes reče kriminal, ima to pravico reči, nima pa prav, zagotavlja Počivalšek.

Sicer pa po njegovem mnenju pri razkrivanjih zgodb o domnevno spornih poslih v medijih ne gre za žvižgaštvo. "To je užaljeno tožarjenje človeka, ki je imel vse vzvode, da bi preprečil po njegovem mnenju škodljive posle, pa jih ni uporabil," je še dejal minister.

Ministru je v bran stopila tudi poslanska skupina SMC, ki je pokazala, kakšne dodatke naj bi domnevno sporni ventilatorji še potrebovali.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 44
 • Avatar Bellionka
  Bellionka 00:49 12.junij 2020.

  Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

 • popokatopetl 23:53 11.junij 2020.

  Hehe Zdravko zdaj misli da mu nihče nič ne more. Ampak zdejle ga JJ brani ker mu je še koristen, ampak strašilo brez volilcev mu ne bo več dolgo koristno, no pride čas ko bo uporaben tudi za grešnega kozla ;(

 • Avatar praufo
  praufo 21:19 11.junij 2020.

  kot sem že napisal, je to veslanje z rokami nazaj slovenska kultura in to bo večna tema vsake politike ... in te marmelade nikoli ne zmanjka, sploh ne vem kdo jo toliko proizvede, oz. zakaj vedno tace pomakajo v marmelado, ...prikaži več a ni nič boljšga ... pred leti mi je delavka v javni upravi povedala , da jo je sodelavec opozoril na 10% provizije ker je naročilo neka dela ... to je preprosto balkanska kultura, nič posebnega, .... delavka ni razmišlajla o proviziji, ampak spada pa isti krog