Slovenija
1222 ogledov

Interpelacija Počivalška verjetno ne bo odnesla

Zdravko Počivalšek gov.si Zdravko Počivalšek.
Za Počivalškom, ki očitke zavrača, stoji celotna koalicija.

V četrtek bodo poslanci pretresali ravnanja in odgovornost ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška pri nakupu opreme, potrebne v epidemiji covida-19. LMŠ, SD, Levica in SAB mu v interpelaciji očitajo odgovornost za negospodarne nakupe, neetičnost, klientelizem in zavajanje. Za Počivalškom, ki očitke zavrača, stoji celotna koalicija.

Pandemija novega koronavirusa, ki se je razširila po svetu, je tudi Slovenijo ujela precej nepripravljeno. Eden od izzivov je bilo zagotavljanje zaščitne opreme pa tudi medicinskih ventilatorjev.

Respiratorne maske N95 Vrnitev Slovenija Gale: Sledi vodijo do vrha vlade

Ker so države po svetu opremo potrebovale zase in so se meje zapirale, je bil na trgu zaščitne opreme po navedbah vlade kaos. Tako rekoč vsako pošiljko so zato v dokaz uspeha spremljali medijski fototermini. Pristojnim službam je sčasoma uspelo zagotoviti zadostne zaloge, kaj kmalu pa so se začeli pojavljati tudi dvomi o transparentnosti in gospodarnosti nabav ter ustreznosti opreme.

Za Počivalška obremenilna medijska poročanja

Vlada Janeza Janše, ki trdi, da so jim predhodniki pod vodstvom Marjana Šarca iz LMŠ pustili prazna skladišča, je za nabavo opreme dan po svojem nastopu pooblastila zavod za blagovne rezerve, ki sodi pod Počivalškov resor. A izkazalo se je, da je zavod tako strokovno kot kadrovsko podhranjen za takšne nabave. Zato je 24. marca vlada ustanovila še medresorsko skupino, ki jo je vodil državni sekretar ministrstva za obrambo, ki je pregledovala in vrednotila ponudbe. Dan pozneje pa je ministrstvo za gospodarstvo imenovalo še projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabav, ki jo je vodil Mitja Terče. V nabave je bila vključena tudi zdajšnja državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, tedaj pa še poslanka Jelka Godec.

rihard knafelj tarča zdravnik Slovenija Rihard Knafelj v intervjuju o spornih poslih z ventilatorji

Tarča | Avtor: RTV SLO RTV SLO

Postopki naročanja zaščitne opreme so se zaradi nujnosti izvajali brez predhodne objave, so jih pa naknadno objavljali na portalu javnih naročil in mediji so postali pozorni na nekatere visoke zneske. Dodatne razsežnosti zgodbe pa so odprli v aprilski oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

Med drugim so predvajali izsek pogovora med Počivalškom in tedanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom, v katerem Počivalšek daje Zakrajšku navodilo, naj zavod podjetju Geneplanet nakaže 100-odstotno predplačilo še pred dostavo bančne garancije.

Gale razbremenil Tonina

Kot pričevalec o dogajanju se je tedaj izpostavil uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je med drugim navajal pritiske Terčeta pri sklenitvi visoke pogodbe o dobavi zaščitnih mask s podjetjem Acron. Gale je pri tem sicer razbremenil ministra za obrambo Mateja Tonina, saj so nekateri mediji špekulirali, da za poslom stoji on, ker je v podjetju zaposlena njegova mama.

Tarča Soočenje Gale - Počivalšek Slovenija Zdravnik Knafelj: Ventilatorji za bolnike s covid-19 niso primerni

Pozneje je v intervjuju za Mladino Gale razkril še nekatere podrobnosti. Med drugim je zatrdil, da mu je Počivalšek rekel, da je Geneplanet posel SDS. Terče pa da je silil v podpis pogodbe z njimi, čeprav naj bi vedel, da naj bi bili certifikati Geneplaneta ponarejeni. Vsa podjetja so sicer očitke zanikala.

Počivalšek je zatrjeval, da je na zavodu posredoval zgolj za izvedbo že podpisanih pogodb, v vladnem poročilu o stanju in nabavi opreme pa piše, da Terče ni imel pooblastila za odločanje. Namesto tega je Počivalšek s prstom pokazal na zavod kot podpisnika vseh pogodb.

Respiratorne maske N95 Nabava zaščitne opreme Slovenija To je o nastopu Galeta na Tarči povedal upokojeni kriminalist

Za vse sklenjene pogodbe je sicer zavod predhodno pridobil soglasje gospodarskega ministrstva. Po navedbah poročila se to preverjanje "nanaša na predmet pogodbe in zagotovljenost finančnih sredstev, presoja pa ne vključuje pregleda nad izvedbo postopkov javnih naročil".

Vlada je razpršila odgovornost

Predlagatelji so v interpelaciji ob tem izpostavili, da kljub temu, da je vlada razpršila odgovornost med različne organe, to ne pomeni, da odgovornosti ni mogoče ugotavljati. Dodali so, da gospodarsko ministrstvo ni imelo tako zanemarljive vloge, kot skuša prikazati Počivalšek.

Tarča Slovenija Pismo Pahorju: Gale si zasluži častno odlikovanje!

Tarča | Avtor: RTV SLO RTV SLO

Slovenija Ivan Gale odgovarja Podobniku, ta ga vabi na soočenje

V nadaljevanju so sledila še medijska razkritja o vprašanjih gospodarnosti nabav preko posrednikov, češ da bi bili posli s kitajskimi dobavitelji ugodnejši. Pod vprašaj pa se je postavila tudi ustreznost kupljene opreme. Odmevala je denimo dobava mask iz "papirnih prtičkov" in kuhinjskih elastik, ventilatorji Geneplaneta pa brez dodatne opreme po mnenju vsaj dela zdravniške stroke niso primerni za bolnike z nalezljivimi boleznimi, kot je covid-19. Pogodbo so zato tudi revidirali.

Počivalšek ima podporo koalicije

Posle z zaščitno opremo so kmalu začeli preiskovati v Nacionalnem preiskovalnem uradu, revidira jih računsko sodišče, v parlamentu bodo na to temo ustanovili tudi preiskovalno komisijo. Ta bo sicer v veliki meri pregledovala tudi ravnanje pretekle vlade Marjana Šarca, kot je to predlagala zdajšnja koalicija, ki je z zahtevo parlamentarne preiskave prehitela opozicijo.

Jelko Kacin Brez dlake na jeziku Slovenija Kacin: Gale ni noben žvižgač

O vprašanjih gospodarnosti in transparentnosti nabav zaščitne opreme so večkrat razpravljali na sejah komisije za nadzor javnih financ, pa na odboru za gospodarstvo in tudi na plenarni seji DZ v okviru obravnave vladnega poročila o nabavi zaščitne opreme. Večkrat so poslanske razprave zaznamovali številni postopkovni zapleti, pa tudi izjemno ostre izmenjave stališč.

Politično ozračje napenjajo tudi protivladni protesti

Vsebinsko pa so bili očitki opozicije in protiargumenti koalicije in predstavnikov vlade bolj ali manj podobni. Tako je tudi na četrtkovi razpravi o interpelaciji pričakovati zlasti vprašanja o gospodarnosti nabav opreme preko posrednikov, očitke o favoriziranju posameznih dobaviteljev in o ustreznosti opreme, na drugi strani pa pojasnila o izjemnosti razmer, v katerih je bilo v kratkem času treba zagotoviti dovolj ustrezne opreme za zaščito pred nadaljnjim širjenjem bolezni.

Slovenija Žvižgač Gale že pod policijsko zaščito

Ministru zaupa premier Janša, v bran so mu stopile tudi ostale koalicijske partnerice. Tako je pričakovati, da predlagatelji s prvo interpelacijo v mandatu Janševe vlade ne bodo uspešni. Je pa na vidiku že nova, napovedujejo jo ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • johan12 08:28 10.junij 2020.

    Tale kriminal Počija z Janšo & Co. bo brez pravičnega efekta. Cirkus je seveda poteben, ker dugega pametnega marionete v parlamentu niso sposobne narediti. Npr, ustrezno zakonodajo. ki bi kriminalce spravila pod kluč. Glede na visok odstotek delikventov med polikiti ...prikaži večiti jim to zelo ustreza. Če bi imeli vest bi bilo koga celo sram. Banda skorumpirana!

  • Naklonsky 20:33 09.junij 2020.

    Levake razžira ljubosumje lastne nesposobnosti, zato pišejo razne interpelacije in to brez repa in glave. Najbolj neumno je pa to, da se mora nekdo s tem ukvarjat. Sicer pa važno, da so ovce srečne - se jim dogaja!

  • Avatar drecos
    drecos 15:11 09.junij 2020.

    saj lopovi nikoli nič krivi, prokleta debilna lopovska vlada