Slovenija
9 ogledov

Vsako tretje ukinjeno

Peskovnik na Gubčevi ne daje videza, da bi služil igri. Podobnih na Planini je š Žurnal24 main
Kar tretjino otroških igrišč v Kranju bi bilo treba zaradi pomanjkljivosti ukiniti.

Večina otroških igrišč v Kranju ni v skladu s standardi, je presenetil direktor podjetja Flora Matjaž Kumer. Občinskega koncesionarja za urejanje javnih zelenih površin smo želeli opozoriti na zanemarjen in opuščen peskovnik Gubčeve ulice na Planini in povprašati, kako sicer poteka vzdrževanje, pa smo ugotovili, da težavo zelo dobro pozna. Še več, opozarja, da bo treba v Kranju v prihodnjih letih zaradi pomanjkljivosti ukiniti vsaj tretjino otroških igrišč.

 

Za analizo 150 evrov

Pet peskovnikov je v zadnjih treh letih ukinila Flora.

Največ 300 evrov je na leto na voljo za urejanje posameznega igrišča v Kranju.

Evropski normativi EN 1176 predpisujejo, da mora biti igrišče ograjeno, peskovnik pa pokrit.

Zavod za zdravstveno varstvo v analizi mivke ugotavlja prisotnost arzena, kroma, svinca, kadmija, niklja in živega srebra.
Analiza mivke na zgoraj omenjene parametre stane okrog 150 evrov.

Peskovnik na Gubčevi
"Naš predlog je, da se ukine, ker ni v uporabi," je za peskovnik na Gubčevi dejal Kumer. Na Planini je podobnih še kar nekaj. So nezavarovani, v njih se nabira svinjarija, bolj kot otrokom služijo psom in mačkom, ugotavlja Kumer in dodaja, da je nadzor nad odprtimi peskovniki sicer nemogoč. Ob naštevanju vprašljivih igrišč in peskovnikov opozori tudi, da marsikje starši ukinitvi nasprotujejo.

Vzdrževanje

Pomanjkljivosti in stanje v veliki meri prepoznajo sami. "Enkrat na leto obiščemo igrišča in ugotavljamo pomanjkljivosti," pravi Kumer. Vzdrževanje poteka v okviru razpoložljivih sredstev. Letos na primer menjav peska ne načrtujejo. Na podlagi letnega pregleda pripravijo tudi poročilo in priporočila občinski upravi, potem pa ukrepajo v skladu z njenimi odločitvami.

Nadzor nad kakovostjo

"Peskovnik je lahko vir poškodb, okužb in drugih škodljivih vplivov na otroke," opozarjajo na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj. Zadnje analize so opravili lani in predlani. V večini pregledanih peskovnikov je bila kakovost mivke sicer ustrezna, je pa res, da so analizirali le vzorce, ki so jih dobili od naročnikov. Sami jih niso pridobivali, saj za take analize nimajo namenskega denarja.

Kakovost mivke

Z začasnimi priporočili Inštituta za varovanje zdravja RS so bili neskladni trije peskovniki."En vzorec je bil neskladen zaradi presežene koncentracije svinca, dva pa zaradi presežene koncentracije svinca in kadmija," sta zapisali Majda Pohar in Mojca Fister. Se pa zavedata, da na otroke preži še kaj drugega, zato staršem svetujeta, naj pesek vedno dobro pogledajo, vzdrževalcem pa, naj peskovnik vsako jesen pokrijejo, spomladi pa zamenjajo zgornjo plast mivke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.