Slovenija
74961 ogledov

Vse več napovedi o hudem preobratu. Je vrhunec zime šele pred nami?

Mraz Profimedia
Prva lastovka še ne prinese pomladi oziroma zima bo očitno še opletala z repom.

Vse več je napovedi, ki nakazujejo, da se letošnja zima še ni povsem poslovila. 

Kot objavlja portal Neurje.si, se meteorološki modeli vse bolj strinjajo s tem, da nas bo v drugi polovici naslednjega tedna preplavil zelo mrzel arktični zrak. 

"Po nekaterih, zaenkrat izstopajočih izračunih bi se lahko temperature na višini 850 hPa (cca. 1500 m) spustile tudi do okoli -20 °C. Ob takšnem udarcu arktičnega zraka bi se lahko, ob ugodnih pogojih za ohlajanje (snežna odeja, jasna noč in brezveterje), tudi marsikje po nižinah temperature spustile krepko pod -15 °C, v mraziščih tudi do -30 °C. Tudi dnevne temperature bi se lahko gibale globoko pod lediščem," objavljajo na omenjenem portalu. 

Poudarjajo, da je za to, da se takšna napoved tudi resnično udejani, odprtih še veliko vprašanj, od tega, ali bo pred tem še zasnežilo nižine, do tega kam natanko bo potovala mrzla zračna masa itd. 

Več vprašanj je torej še odprtih, a prav lahko se zgodi, da se nam vrhunec zimskega vremena pojavi prihodnji teden.

Jutri dež

Na Arsu medtem napovedujejo oblačen dan, dnevne temperature bodo od 9 do 14, na vzhodu okrog 16 stopinj. Tudi jutri bo oblačno, dež se bo dopoldne na zahodu okrepil in se čez dan razširil na večji del Slovenije, najmanj ga bo v vzhodnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo v severni Sloveniji okoli 4, drugod od 7 do 11, najvišje dnevne od 5 do 12, ob morju in na severovzhodu do 14 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo ponekod še deževalo. Jugozahodnik bo čez dan povsod ponehal. V torek bo že hladneje. Nekaj sonca bo na Primorskem, drugod pa bo oblačno in predvsem v južni Sloveniji bo občasno predvsem rahlo snežilo.

Tudi na Arsu v 5 - 10 dnevni napovedi svarijo: "Sredi tedna nas bo prešlo ciklonsko območje z vremensko fronto, nato se bo nad nami okrepilo območje visokega zračnega tlaka. K nam bo od severa pritekal mrzel polarni zrak."

Sprehod Slovenija Naslednjih nekaj dni kar do 17 °C, nato sledi tole

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • krucefiks 12:07 07.februar 2021.

    stavim da se bodo večinoma zmotili,bolje bi bilo da napovedujejo za včeraj ,bi bili sko raj točni

  • Avatar jate
    jate 21:01 06.februar 2021.

    Saj tiste prave zime,kot bog zapove,sploh še ni bilo. Vse se je zamaknilo za kakšen mesec.

  • djdj 16:18 06.februar 2021.

    Važno, da bo kmalu članek, da je bil najtoplejši januar v zgodovini meritev temperature in z najmanj padavinami. #globalnosegrevanjepress