Slovenija
25924 ogledov

"Vsem, ki bona še niso izkoristili, močno svetujem, da ga"

Celje Profimedia
Poziv državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo državljanom. Vlada še ni sprejela odločitve o morebitnem podaljšanju koriščenja turističnih bonov v prihodnje leto.

"Vsem, ki bona še niso izkoristili, močno svetujem, da ga izkoristijo," je v izjavi za medije ob 25-letnici Slovenske turistične organizacije (STO) danes dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Na vprašanje, ali se je vlada že odločila glede morebitnega podaljšanja veljavnosti bonov, je Zajc odgovoril, da bodo na ministrstvu po jesenskih počitnicah naredili podrobnejšo analizo, koliko bonov je bilo izkoriščenih in kje. Ugotavljali bodo tudi, zakaj so nekateri boni ostali neizkoriščeni. "Če razlog za to, da bon ni bil izkoriščen, ni časovna omejitev, je treba drugače razmišljati o tem ukrepu," je podčrtal.

"Vsekakor bomo pretresli, kake učinke smo dosegli in kako naprej. Zaenkrat odločitve še nismo sprejeli, in še enkrat: tisti, ki niso izkoristili bona, naj ga izkoristijo do konca leta," je pozval Zajc.

Iščejo rešitve za mestni turizem

Zajc je pojasnil, da želijo do konca leta sprejeti načrt okrevanja turizma po koronski krizi. Nekatere ukrepe pa vlada sprejema že sedaj. Tako so na gospodarskem ministrstvu v peti protikoronski paket uvrstili dva ukrepa, ki so ju deležniki najbolj izpostavljali: podaljšanje čakanja na delo do konca leta in po potrebi še za šest mesecev, ponovno pa tudi mesečni temeljni dohodek za samostojne podjetnike, ki jih je tudi v turizmu zelo veliko.

Ljubljana brez turistov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Gledamo še, kaj bomo storili za tiste, ki jih boni niso pokrili, zlasti mestni turizem in posamezne destinacije, znotraj tega bo tudi kaj za agencije," je še dodal Zajc. Ob tem sta tako gospodarsko ministrstvo kot STO pripravila več razpisov in ukrepov za pomoč turističnim podjetjem in destinacijam.

O holdingu: "Kar je bilo sprejeto, velja še naprej"

Osnutek akcijskega načrta okrevanja bo predvidoma pripravljen oktobra. "Zastavili smo si pet ključnih korakov na poti k okrevanju, to so zagotavljanje varne, trajnostne in atraktivne izkušnje, ublažitev posledic krize in prilagoditev poslovanja, razumevanje potrošnikov in nova segmentacija, maksimiranje uporabe digitalne tehnologije ter grajenje odnosov s turisti in lokalnimi skupnostmi," so našteli na gospodarskem ministrstvu.

Glede ustanavljanja turističnega holdinga pod okriljem Slovenskega državnega holdinga pa je Zajc povedal, da ni bila sprejeta nobena odločitev, ki bi proces ustanavljanja holdinga prekinila. "Kar je bilo sprejeto, velja še naprej."

"Še vedno se držimo veljavne strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 ter ukrepov, ki smo si jih v tem dokumentu zastavili," so enako zatrdili na ministrstvu. "Zaradi epidemije covida-19 so aktivnosti trenutno v večji meri usmerjene v pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije na turizem in celotno gospodarstvo," pa so dodali ob tem.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 17
 • anton55 13:07 26.september 2020.

  Sam se odločam o svojem oddihu kdaj in koliko in noben vavčer ne bo odločal o tem.

 • Avatar ovca
  ovca 11:16 26.september 2020.

  Odje*bite s temi boni. NE BOM GA KORISTILA! Lahko si ga oblastniki zamenjate po 1 cent in si ga vtaknete tja,kamor drug drugemu lezete ze cel cas! Mene NISTE podkupili!

 • rosogay119 18:52 25.september 2020.

  Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best