Slovenija
9 ogledov

Vsi rekli ne šolninam

Gregor Virant Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
Favoriti. Šolnin ne bi uvedel nihče. Financiranje strank bi oklestila Virant in Janković, Janša ne. Državne jasli. Virantovi omejili donacije listi. SDS bi poenostavila javna naročila.

Predvolilno. Šestim listam oziroma strankam, ki kandidirajo na letošnjih parlamentarnih volitvah, smo zastavili nekaj aktualnih vprašanj. Odgovore prvih treh (SDS, Liste Virant, državljanske liste Gregorja Viranta, in Pozitivne Slovenije, liste Zorana Jankovića) objavljamo danes, preostale tri pa bodo sledile v prihodnjih dneh.

Zaprta vprašanja, na katera naj bi odgovarjali z da ali ne, objavljamo v tabeli.

SDS pokriva vse ministre

Edina med tremi vprašanimi, ki že ima kandidate za vse ministrske resorje, je SDS. "Če bomo o tem odločali mi, bo ministrstev deset," so zapisali, a imen še niso razkrili. Pri Jankoviću so dejali, da je do volitev neresno govoriti o ministrskih mestih ali kakršnemkoli drugem kadrovanju, pri Virantovi listi pa so poudarili, da želijo zmagati s programom, ne z razdeljevanjem resorjev. Sicer se s financami, davki in trgom dela v ožji ekipi ukvarja Janez Šušteršič, z gospodarstvom Rado Pezdir, z notranjimi zadevami in pravosodjem Jani Soršak, z zunanjimi zadevami Marko Pavliha, z javnim sektorjem in upravo 
pa Virant.

Kako nad prisklednike

Zanimalo nas je tudi, kako bodo, če bo na oblast prišla katera od teh strank, preprečili, da se podjetjem, ki so blizu posamezni stranki, ne bi izrazito povečali posli, financirani iz državnega proračuna.

Lista Virant je že pri zbiranju donatorskih sredstev za kampanjo v donacijski pogodbi opredelila, da posamezno podjetje ne sme prispevati več kot 1.900 evrov. "S tem želimo preprečiti, da bi imelo katero podjetje večji vpliv ali druge privilegije v primerjavi z drugimi donatorji," so razložili.

SDS bo poenostavila postopke javnega naročanja. "Pri reviziji javnih naročil bomo omogočili bolj vsebinsko odločanje in zmanjšali možnosti pritožb iz proceduralnih razlogov na najnižjo možno raven," so pojasnili. Vsak, ki se bo prijavil na javni razpis, bo moral razkriti lastniško strukturo, so dodali.

Pozitivna Slovenija je prepričana, da za financiranje projektov iz državnega proračuna že obstajajo razpisi in javna naročila, ki imajo svoja pravila in jih je treba spoštovati.

Davek na nepremičnine

Dodatne obdavčitve nepremičnin ne bi uvedli v SDS, prav tako ne pri Virantu, toda po besedah obojih je treba spremeniti obstoječe nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, da bo to pravičnejše. "Problem je, da ga vsi lastniki ne plačujejo po enakih merilih oziroma da ga nekaterih sploh ne," meni Lista Virant. Pri Jankoviću bi izdatneje obdavčili tiste nepremičnine, ki ne opravljajo svoje vloge.

Stališča treh najuspešnejših strank ali list glede na javnomnenjske raziskave

stranke vprašanja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 4
  • privat 10:00 08.november 2011.

    kakih 1500 evrov?? naj delajo za minimalno plačo kot ostali državljani!! Kaj so oni nedržavljani?? Vesolci??

  • 616267 22:43 07.november 2011.

    naj podpišejo da bodo imeli vsi poslanci do 1.500 eur plače, ministri do 1.800 eur plače, predsednik vlade pa do 2.000 eur plače, z vsemi dodatki in bonitetami skupajto jim predlagajte, saj itak vedno pametujejo, kako da bi ...prikaži več lahko zaslužili več, če bi delali v gospodarstvu in da v politiki niso zaradi denarjače je tako, jim bodo zgornji zneski še preveč...

  • Votko 21:21 07.november 2011.

    JANŠA - NE...Vsi ključni tajkunski prevzemi podjetij so se zgodili v času Janševe vlade (Istrabenz, Pivovarna Laško, Merkur). Banke so v času vladanja Janše dale 5,9 mrd EUR za prevzemne postopke namesto za razvoj.JANKOVIĆ - NE...Jankovič nastopa kot zastopnik ...prikaži več levice, a z dvomom, ali to res je. Njegov program je lev, a ko nastopa, se vidi, da ga ni prebral. Govori to, kar govori vsak spodoben neoliberalec. Ta njegova dvojnost zbuja dvome in to je, poleg vprašanja njegove poštenosti, njegov največćji problem. Potrjevati dvom v to, da je levičar, ko gre za današnji čas (ni dvoma, da je levičar, ko gre za 70 let nazaj).VIRANT - NE...Virant je kot bivši minister celo leto prejemal nadomestilo plače, ker naj bi se ne mogel zaposliti. V tem času je delal na dveh evropskih projetkih v tujini. Kolikšen honorar je za to prejel, ni nikoli povedal, je pa znano, da EU ne plačije slabo. Znano je tudi, da je že kot državni sekretar več zaslužil s honorarnimi deli, kot s plačo. Novinarji,