Slovenija
3 ogledov

Vstop v EU "odgnal" Hrvate

TZavto 15.11.2013 vulkanizer, menjava pnevmatik gum, gume, pnevmatike, vrsta pri Saša Despot
Ob južni meji do 70-odstotni upad kupcev iz Hrvaške.

" Zagotovo je mogoče čutiti upad števila hrvaških kupcev, še zlasti tistih, ki so iskali povračilo davka na dodano vrednost (DDV), " je povedal finančni direktor brežiškega nakupovalnega središča Intermarket Jože Denžič in dodal, da se je upad začel že kmalu po julijskem vstopu Hrvaške v Evropsko unijo (EU). " Nekaj časa so še tipali, vendar je upad očiten, tudi do 70-odstoten. Cene so še vedno malenkost nižje, vendar se jim verjetno tu ne izplača več kupovati, " je pojasnil in dejal, da so kupci najpogosteje iskali igrače, hrano, tekstil in gradbene matariale.

Vulkanizerji na udaru

Janko Hrastovšek , predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Brežice, je povedal, da se vstop Hrvaške v EU najbolj pozna vulkanizerjem. Dodal je, da je bilo že v zadnjih nekaj letih kupcev iz sosednje države veliko manj kot na primer pred desetletjem. " Trend je že dolgo negativen, ni več veliko strank v storitvenih dejavnostih, " je ocenil.

Aleksander Škaler iz vulkanizerstva B. H. S. v Brežicah pa je dejal, da imajo oni okoli desetodstoten upad števila strank: " Veliko strank, ki smo jih pridobili, še vedno ostaja. Cene storitev so sicer primerljive s Hrvaško, so pa pri nas gume precej cenejše, za približno 15 odstotkov. " Franc Furlan iz brežiškega vulkanizerstva Furlan je povedal, da velike razlike niso opazili, stranke pa naj bi zdaj opravile večje nakupe v enem samem obisku: " Prej so lahko čez mejo prepeljali zgolj do tisoč kun, zdaj lahko pridejo enkrat in kupijo po več kompletov gum, štiri na avto in štiri v avto ".

Supermarketi trdijo, da ne

Trgovci Spar , Mercator in Lidl so dejali, da podatkov o kupcih iz tujine ne zbirajo in da večjih sprememb niso opazili. V Lidlu so se pohvalili celo z naraščanjem števila strank, v Mercatorju pa upada prometa v nekaterih poslovalnicah ne pripisujejo zgolj vstopu Hrvaške v EU. " Na potrošnjo v Sloveniji vplivajo še številni drugi dejavniki, kot sta dvig DDV in dodatno zaostrovanje krize, " menijo v Mercatorju.

Komentarjev 1
  • erikkk 09:57 02.december 2013.

    za dve tri osnovne reči daš 20 evrov ...kako potemtakem nebi nekaterim padal promet...