Slovenija
41788 ogledov

Letos teh ugodnosti ne bo

Družina
1/5
Profimedias
Čeprav podobnih ugodnosti kot v preteklem letu ne bo, je kljub temu vlogo za vzdrževane družinske člane bolj smiselno oddati po elektronski poti.

Približuje se 5. februar, rok, do katerega morajo zavezanci oddati vlogo za posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane za leto 2020. Zavezanci, ki med letom niso uveljavljali te olajšave, in tisti, ki želijo medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, morajo najpozneje do 5. februarja 2021 vložiti vlogo. 

Na finančni upravi že dlje časa spodbujajo zavezance k elektronskemu oddajanju vlog prek spletnega portala eDavki ali prek mobilne aplikacije eDavki. Lani so tako tisti, ki so oddajali vlogo na omenjena dva načina bili deležni dveh ugodnosti. Rok za oddajo vloge se je za tiste, ki so oddajali po elektronski poti, podaljšal, prej pa so dobili tudi vračilo dohodnine. 

Letos teh ugodnosti ne bo. "Rok za oddajo vloge tudi preko eDavkov velja 5. februar 2021," so nam povedali na finančni upravi. Prav tako način oddaje ne bo vplival na prejšnje morebitno vračilo dohodnine. "Na kronološki potek vračila dohodnine ne bo vplival način oddaje vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane," so poudarili. 

družina denar otroci | Avtor: Profimedia Profimedia

Osebna oddaja ne bo mogoča

Zavezanci letos ne smejo pozabiti, da v papirnati obliki obrazca ne bo mogoče osebno prinesti na finančni urad in dobiti potrdila o oddaji. Papirnate vloge bo mogoče oddati le po pošti ali v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov. Zavezancem svetujejo, da se poslužijo elektronskih vlog, ki so na voljo že predizpolnjene z lanskimi podatki. "S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov," so pojasnili na finančni upravi. V primeru oddaje po elektronski poti zavezanci dobijo tudi potrdilo o uspešni oddaji, vloga pa je evidentirana in vidna v evidenci vloženih vlog zavezanca na portalu eDavki.

Zavezancem se splača preveriti, katera je najbolj ugodna možnost za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov. To lahko storijo s pomočjo programa za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki. Načeloma velja, da se olajšavo bolj splača uveljaviti tistemu z višjimi prihodki. Pri približno enakih dohodkih se olajšavo splača deliti. 

Družina Dohodnina Slovenija Davčna olajšava za otroka: Kako jo čim bolje izkoristiti

Lani skoraj 40 odstotkov oddanih prek eDavkov

Število elektronsko oddanih vlog v zadnjih letih narašča. Lani je prek eDavkov vloge oddalo 98.453 zavezancev, kar je 38,86 odstotka vseh oddanih vlog. Pred petimi leti je bilo takih le 8,34 odstotka. Lani je finančna uprava skupno prejela 253.256 vlog za vzdrževane družinske člane, kar pomeni, da je več kot 154.000 vlog še vedno bilo oddanih v papirnati obliki. 

V mobilno aplikacijo eDavki se je doslej registriralo že več kot 150.000 davčnih zavezancev. "Verjamemo, da se bo v prihodnje število uporabnikov še povečalo, saj smo pred kratkim mobilno aplikacijo eDavki nadgradili s številnimi novimi funkcionalnostmi. Na ta način je uporabna tudi za poslovne subjekte. Še naprej se bomo trudili, da bi mobilno aplikacijo uporabljalo čim več davčnih zavezancev, saj smo prepričani, da jim omogoča lažje poslovanje s Finančno upravo," so mnenja na finančni upravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • miho 13:39 24.januar 2021.

    Kronološki? Ali ima to kaj veze s k(o)ronavirusom?

  • Avatar jate
    jate 09:43 24.januar 2021.

    kaj tudi ko bo korone mimo ne bo moč prit osebno al kaj?...tudi nekaterih poloznic sploh ne mores it osebno placat na salter kot je vodovod,komunala, telefon itd..saj so stekla, maske, razkuzila ,razdalja itd...kako izkoriscajo dano situacijo..bog ti ga vedi ...prikaži več zakaj...cas bo pokazal svoje kaj je vsemu temu sistemu v ozadju,,!!!