Slovenija
56 ogledov

Vzgojiteljica bo pet ur samo v eni skupini

Otroci v vrtcu pri jedi IFP
Na ministrstvu zatrjujejo, da so dosegli kompromis, sindikati pravijo, da se pogajanja zaostrujejo.

Po usklajevanjih s starši, občinami in ravnatelji je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport umaknilo predlog, da bi ena vzgojiteljica del svojega časa delala z eno, del pa z drugo skupino v vrtcu. Ta predlog, namreč da bi vzgojiteljica delala po tri ure v vsaki skupini namesto pet ur v eni sami, bi imel po skupnem mnenju ministrstva in vseh deležnikov največji vpliv na kakovost vzgojnega dela vrtcev. Na pogajanjih za socialni sporazum so ta kompromis pozdravili tudi sindikati, so sporočili s pristojnega ministrstva.

Nedorečeno pri številu otrok v skupini

Ministrstvo predlaga, da v okviru 40-urnega delovnika vzgojiteljice in pomočnice nekaj več časa preživijo z otroki, prav tako ostaja na mizi predlog, da se za enega ali dva otroka poveča število otrok v skupini, a le v primeru, da so za to prostorske možnosti. Na ta način bo možnost obiskovanja vrtca dobilo še nekaj otrok, ki zdaj te možnosti nimajo, ne da bi povprečna velikost skupine presegla tisto, ki jo dovoljujejo že zdajšnji normativi. Seveda pod pogojem, če ostaja potreba, da občine varčujejo pri vrtcih.

Ministrstvo: Zapišimo izhodišča

Ministrstvo sicer ugotavlja, da v več kot pol leta iskanja socialnega sporazuma ni prišlo do prav nikakršnega napredka na področju standardov in normativov. Na podlagi te ugotovitve sindikatom predlaga, da se v socialni sporazum zapišejo splošna izhodišča za razvoj na področju vzgoje in izobraževanja, o katerih se obe strani lahko strinjata.

Kako realizirati proračun

Kot še sporočajo z ministrstva, so sindikatom na pogajanjih za socialni sporazum predstavili tudi dve možnosti, kako realizirati proračun na področju osnovnega in srednjega šolstva. To je po njihovo mogoče ali z odpuščanjem ali z višanjem normativov.

"Poseči v kakovost bi bilo katastrofalno"

Kljub kompromisnemu predlogu, pa v konfederacijah vztrajajo na ohranitvi sedanjih normativov in standardov, je dejal predsednik Konfederacija sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in dodal, da je dokazano, da se ključni temelji za uspešno izobraževanje postavijo že v predšolskem obdobju in so povezani z vrtcem. Poseči v to kakovost bi bilo katastrofalno in to ministrstvo počne, je prepričan.

Poleg tega jim je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport danes ponudilo dodaten predlog, da bi se v slovenskih osnovnih in srednjih šolah pedagoška obveznost učiteljev povečala za dodatne štiri ure. To bi po njegovih navedbah pomenilo, da bi se ta obveznost v osnovnih šolah povečala s sedanjih 22 na 26 ur in v srednjih šolah s sedanjih 20 na 24 ur. To je več kot 20-odstotno povečanje v obremenitvah, kar bi po njegovi oceni privedlo do množičnih odpuščanj.

"Ob tem so nam nekoliko cinično ponudili, da bi ob tej dodatni obremenitvi za toliko znižali plače. Torej za 26 ur bi dobili normalno plačo, za 22 ur pa primerno nižjo plačo. Ta znižanja so dramatična in v konfederaciji na to ne bodo pristali," je pribil Štrukelj.

Štrukelj je še enkrat ponovil, da se želijo o vseh spremembah standardov in normativov, pa naj gre za vrtce ali univerzo, pogajati v okviru socialnega sporazuma. To jim, kot pravi, zagotavlja tudi podpis sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev, podpisan 10. maja.

Komentarjev 5
  • lora 22:45 17.december 2012.

    Res me zanima od kod podatki, da ima vzgojiteljica samo pet ur delovne obveznosti na dan, pa nadpovprečno visoko plačo. Koliko pa je nadpovprečno visoka plača za vas? Kaj nimajo vsi z določeno stopnjo izobrazbe enak plačni razred, saj moglo ...prikaži večlo bi tako biti. Saj v tam je problem, ko nekdo blebeta badarije in prej ne preveri dejstva; pa mal primerjajte plače in izobrazbo vzgojiteljic v Avstriji, ali kje drugje v EU s Slovenskimi.

  • drejc 18:11 13.december 2012.

    Meni se zdi predlog ministra vse prej kot neumen, bolje rečeno pošten in realen, sploh za razmere, v kakršnih smo. Sam imam 4 otroke in sem z majhnimi sam preživel prenekateri dan. Pozimi se ne spomnim dneva, da ne bi ...prikaži več vsaj 2 v povprečju manjkala. Da pa ne govorim o visoko nadpovprečnih plačah vzgojiteljev s srednješolsko izobrazbo, ki mesečno prejmejo v povprečju preko 2.000 € bruto. Sedaj pa hočejo nam staršem pod krinko "kakovosti" mazati oči, da bi jih podprli pri ohranitvi obstoječih krepko nesorazmernih plač glede na ostale javne uslužbence, kot tudi glede na zaposlene v gospodarstvu.

  • drejc 18:05 13.december 2012.

    Se strinjam, dve osebi za 14 otrok, od katerih v povprečju dnevno vsaj dva manjkata, je po mojem krepko preohlapno. Tudi se mi zdi premajhna obveznost samo 5 ur na dan in kar 3 ure dnevno za pirprave. Štrukljeve podpornike ...prikaži več skrbi predvsem kakovostna nadpovprečna plača vzgojiteljev, mislim, pa da se da primerno kvaliteto zagotoviti tudi s plačami, ki so primerljive evropskemu razmerju in višjimi normativi vsaj za 2 otroka.