Slovenija
47 ogledov

Z buldožerjem gradijo obrambni nasip

Turnišče v Prekmurju Matej Vnuk
Gladina Mure se je sicer znižala, a težave zdaj pozročajo zaledne vode, ki prihajajo z Madžarske in zaradi katerih je pod vodo več sto hiš v Prekmurju.

"Velike težave povzročajo zaledne vode, poplavljenih je več sto hiš. V nekaterih vaseh so vse hiše po vodo. Izredne vode se pomikajo proti naseljem od Murske Sobote, prek Beltincev do Hotize in Lendavskega območja. Črpanje v takšnih razmerah mi mogoče, voda je namreč visoka, območje pa nižinsko, zato se izčrpana voda vrača," pojasnjuje vodja prekmurke civilne zaščite Martin Smodiš in dodaja: "Poskušamo le preprečiti, da bi se poplavili višjeležeči prostori. Veliko gospodinjstev ima že svoje potopne črpalke, ker imajo s poplavami že izkušnje in sami prečrpavajo vodo."

 Mura se je umirila, grozi voda, ki prihaja z Madžarske

"Pretok Mure se je ponoči umiril. Pri Gornji Radgoni je gladina včeraj dosegla maksimalno višino 466 cm, od takrat je že močno upadla že za 140 cm. V zgornjem toku zato nimamo težav, so pa problemi v nižjeležečih krajih, od Hotize proti Lendavi, pa pri Petišovcih. Tu Mura zapira iztok Ledave v Muro, zato je tamkajšnje območje pod vodo. Gasilci so v pripravljenosti, izvaja se utrjevanje nasipov, vzdolž vodotokov se jih tudi preverja," pravi Smodiš.

Gal Romeo, poveljnik lendavskih gasilcev pa pravi: "Muro smo ukrotili, zdaj nam težave povzroča zaledna voda, ki prihaja z madžarske strani. Polagamo vreče, prečrpavamo vodo. Težave imamo tudi zaradi povratne vode iz Murske šume, zato tam gradimo obrambni nasip z buldožerjem." 

Na pomoč 18 vojakov

"Najbolj kritično je bilo in še ostaja v Starem Mostju, kjer je velika količina vode prišla z madžarske strani; tam so tudi morali evakuirati del prebivalstva. Občina Lendava je najbolj ogroženim prebivalcem v Starem Mostju ponudila možnost preselitve, kar pa so ti odklonili," so sporočili z lendavske občine, kjer še pravijo, da jim je na pomoč pri odpravljanju posledic priskočilo tudi 18 vojakov.

Na gričevnatem delu odstranjujejo posledice neurja, na terenu pa so že operativne ekipe občine, ki spremljajo gibanje plazov. Zaradi polnih vodotokov in kanalizacijskih sistemov so težave tudi v mestu Lendava in okoliških naseljih, koliko škode je povzročila povodenj pa še ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.