Slovenija
53 ogledov

Z dobrim opisom večja verjetnost, da dobimo ukradeno kolo nazaj

Slovenija 20.05.13, kolo, kraja koles, nezaklenjeno kolo, foto: shutterstock Shutterstock
Začelo se je poletje, z njim pa glavna sezona za tatove koles. Največ koles ukradejo v prestolnici, pa tudi Maribor po statistiki ne zaostaja veliko. Policisti iz štajerske prestolnice zato svetujejo, da si dobro zapomnimo svoje kolo.

Že sam pogled naokrog nam pove, da je vedno več takih, ki za osnovno prevozno sredstvo uporabljajo kolo, v kar nas je najverjetneje prisilila tudi gospodarska situacija.

Ko nam kolo ukradejo, se velikokrat zgodi, da ne vemo, kam naj se obrnemo in seveda, kakšna je verjetnost, da ukradeno kolo dobimo nazaj. 

Znate policistu ob prijavi tatvine opisati, kakšno kolo so vam ukradli?

Tatovi so na delu, poleti še bolj, zato je preventiva še kako pomembna. Po izkušnjah policije ljudje sicer vedno bolj prijavljajo tatvine, vendar površno, saj razen znamke in barve kolesa drugih podatkov, še kako pomembnih, ne poznajo, kar policiji otežuje raziskovanje teh dejanj.

Kot so zapisali na PU Maribor:"Prav tako ugotavljamo, da je še vedno veliko koles odklenjenih, da oškodovanci ne zaklepajo kolesarnic in hodnikov večstanovanjskih hiš in puščajo kolesa na odprtem, kjer so kot taka nezavarovana, pa tudi preproste in enostavne ključavnice tatov ne odvrnejo od dejanja."   

Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi na seznam najdenih predmetov na spletni strani policije.

Storilci lahko namreč kolo uporabijo samo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena. Če se lastnik ne javi, kolesa prodajo  na dražbi najdenih stvari.

Komentarjev 10
  • krtina 20:45 12.junij 2015.

    h3o. Že zapisano - mulci so mi ukradli dve kolesi. Zato.1. sem pričakoval, da bom dobil tudi drugega nazaj. Mulo je povedal, da ga ima doma. 2. ker sem pričakoval - da bodo lumpje vsaj malo kaznovani. ...prikaži več Policaji so mulota izpustili. In šli k njemu na dom šele naslednji dan popoldan. Seveda drugega kolesa niso našli. Čudno.

  • h3o 15:47 12.junij 2015.

    in zakaj nisi vzel svojega olesa? zakaj si sploh klical policaje?

  • Kolesar___777 08:56 11.junij 2015.

    Jaz svojega priklenem s kar petimi ključavnicami . Do sedaj so mi izpred nosa ukradli samo levo vzvratno ogledalo . Vedno priklenem čelado k prednjemu kolesu , verigo pa potegnem skozi prednje vilice , da malce otežim krajo . Pogled ...prikaži več na tako priklenjeno kolo mine skoraj vsakega roparja . Čeprav nikoli ne reci nikoli . Verižnih ključavnic pa ne jemljem s seboj ko grem na daljšo turo , saj so precej težke , takrat se tudi ne vstavljam tam kjer kolesa ne vidim , oziroma ne puščam kolesa na nevidnem mestu in se od njega ne oddaljim več kot 5m . Lp.