Slovenija
89093 ogledov

Z novo osebno izkaznico se zapleta

biometrična osebna izkaznica Ministrstvo za notranje zadeve
Od 28. marca se izdajajo nove biometrične osebne izkaznice, pa večina oseb, ki so jim bile izdane, še ni prejela pomembnega dela.

Projekt novih, biometričnih izkaznic je na poti do uresničitve naletel že na več ovir. Spomnimo, sprva je bilo predvideno, da bodo biometrične osebne izkaznice začeli izdajati 3. januarja letos, a se je zaradi pomanjkanja čipov in drugih materialov vse skupaj zamaknilo na 28. marec. Naval na upravne enote je bil velik, saj je marsikdo čakal z menjavo pretečene osebne izkaznice na začetek izdajanja novih. To jim je omogočala sprememba Zakona o osebnih izkaznicah za obdobje med 29. marcem 2020 in 27. marcem 2022. 

Nova osebna izkaznica vsebuje biometrične podatke in ima dodane elemente za sodobno e-poslovanje, služila pa bo lahko tudi kot zdravstvena kartica. Osebe, ki bodo dopolnile 12 let, bodo ob izdaji biometrične osebne izkaznice avtomatsko prejele elektronsko identiteto, s čimer bo lahko dostopal do elektronskih storitev in elektronsko podpisoval dokumente. 

Uporabniki po prejemu osebne izkaznice v ta namen prejmejo začetno geslo, s katerim si nastavijo kvalificirano potrdilo. A večina teh, ki v rokah že držijo nove osebne izkaznice, gesla še ni prejela. Na nas se je obrnila bralka, ki že več kot mesec dni čaka na omenjeni dokument. "Do 19. maja je bilo izdelanih 112.854 e-osebnih izkaznic in večina njihovih imetnikov še čaka na dostavo ovojnice z začetnim geslom," potrjujejo na ministrstvu za javno upravo. 

delo pisarna računalnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Končne verzije še vedno ni

"Za uporabo e-osebne izkaznice mora uporabnik na svojo delovno postajo namestiti tudi namensko programsko opremo, ki jo zagotavlja dobavitelj čipov osebne izkaznice. Ker se ta zaradi situacije v Rusiji in Ukrajini sooča s težavami pri razvoju, je prišlo do zakasnitve pri dobavi programske opreme, tako da še vedno čakamo na končno verzijo, ki bo primerna za širšo uporabo. Predvidoma bo uporabnikom na voljo v roku meseca dni in bo dostopna prek spletne strani SI-TRUST," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Šele ko bo ta programska oprema na voljo, bodo uporabniki domov prejeli ovojnico z začetnim geslom. "Uporabnikom torej s tem v zvezi ni potrebno posebej ukrepati, temveč morajo le počakati na prejem ovojnice z začetnim geslom in navodili za aktivacijo e-osebne izkaznice," pravijo na ministrstvu. 

Veljavnost kvalificiranega potrdila za elektronski podpis in sredstev elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti je do konca veljavnosti osebne izkaznice, oziroma največ 10 let od dneva izdelave.

Leto menjave osebnih dokumentov

Od junija pa do konca decembra bo potekla veljavnost še 183.136 osebnim izkaznicam in 76.890 potnim listom. Največ osebnim dokumentom se veljavnost izteka v mesecih junij in julij, zato je priporočljivo, da k menjavi osebnega dokumenta uporabniki pristopijo pravočasno. Na novo osebno izkaznico se po novem čaka približno 5 dni. Na ministrstvu za notranje zadeve svetujejo, da državljani vlogo za novo izkaznico vložijo vsaj 14 dni preden jo bodo potrebovali.

Upravna enota Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana. Anže Petkovšek

Upoštevati je treba tudi, da so čakalne dobe na posameznih upravnih enotah različno dolge. Vloge za izdajo osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja lahko oddate na katerikoli upravni enoti v državi, zato je smiselno prej preveriti, kakšne so čakalne dobre na posameznih lokacijah. Podatki o čakalnih dobah na upravnih enotah so objavljeni na spletni strani ministrstva za javno upravo. Podatki se osvežujejo dnevno in so objavljeni najkasneje do 10. ure.

Stare osebne izkaznice, ki jim veljavnost še ni potekla, lahko posamezniki uporabljajo do izteka veljavnosti. Komur osebna izkaznica velja na primer do leta 2025, bo lahko do takrat uporabljal še staro osebno izkaznico. Kdor bi želel staro osebno izkaznico zamenjati z novo tudi pred potekom veljavnosti, to lahko stori. 

Spomnimo naj še, da se izteka tudi rok za menjavo roza vozniških dovoljenj. Stara vozniška dovoljenja na tridelnem roza obrazcu bodo prenehala veljati 19. januarja 2023. Od takrat naprej bodo veljala samo vozniška dovoljenja, izdana na kartici. Vsak imetnik starega dovoljenja mora osebno na upravno enoto, podati vlogo za podaljšanje, ki ji mora priložiti ustrezno fotografijo in se podpisati na vlogo, zaradi česar menjave ni mogoče urediti prek elektronskih poti. Novo dovoljenje bo letos potrebovalo veliko število ljudi, saj je bilo v začetku tega leta še več kot 450 tisoč voznikov, ki so imeli še stara dovoljenja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • marko755 19:34 21.maj 2022.

    Očitno se programska oprema razvija v Ukrajini ali v Rusiji glede da je vojna kriva za nedopustne zaostanka.

  • vzev 11:16 21.maj 2022.

    Včasih so prstne odtise jemali kriminalcem, ne pa navadnim državljanom. Sem si pa zrihtal kar staro osebno. Zakaj bi dražje plačal novo osebno, če pa s staro dobim vse kar rabim, pa še cenejša je.

  • Kmodri 10:47 21.maj 2022.

    Tega ne rabimo. Je pa varnost vprašljiva, ker je vse zbrano na enem mestu.