Slovenija
4565 ogledov

V rajskih dokumentih tudi Slovenci, britanska kraljica in Bono

Britanska kraljica Elizabeta II. je svojemu osebju ukazala nakup Applovega iPada Žurnal24 main
Med davčnimi utajevalci tudi korporacijski velikani, kot so Apple, Nike, Uber.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, katerega del je tudi slovenski časnik Delo, je od nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung prejel približno 13,4 milijona zapisov, ki dajejo vpogled v svet davčnih utaj in hranilnike najbogatejšega odstotka ljudi. Zaradi njihovega izvora so zapisi dobili ime rajski dokumenti.

Bermudi, Singapur, Appleby ...

Najnovejši dokumenti izvirajo iz dveh storitvenih podjetij v davčnih oazah na Bermudih in v Singapurju, Appleby in Asiaciti Trust, in iz 19 poslovnih registrov, ki so vmesne postaje v svetovni sivi ekonomiji. Od neznanega vira je dokumente pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, ki jih je nato posredoval več kot 380 novinarjem v 67 državah.

Dokumenti izvirajo iz bolj ali manj izpostavljenih branikov finančne tajnosti, kot so Marshallovi otoki, Libanon ter karibska država St. Kitts in Nevis. Zatočišča v davčnih oazah sicer privabljajo tiste, ki hočejo svoje premoženje in posle skriti pred regulatorji, preiskovalci in davčnimi uradniki.

panama Objavljeno! Svet Panama papers: Podatki o podjetjih v davčnih oazah na voljo vsem panama Panamski dokumenti Svet Podatki o podjetjih v davčnih oazah dostopni vsem

Bono | Avtor: EPA EPA
Skoraj sedem milijonov dokumentov podjetja Appleby in njegovih podružnic obsega obdobje od leta 1950 do leta 2016. Vanje so vključena elektronska sporočila, posojilne pogodbe v milijardnih zneskih in bančni izpiski, ki se nanašajo na vsaj 25.000 podjetij, povezanih z ljudmi v 180 državah.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1897 na Bermudih, pisarne pa ima v Hongkongu, Šanghaju, na Britanskih Deviških otokih, Kajmanskih otokih in v še drugih središčih davčnih oaz.

Zapisi med drugim razkrivajo povezave med Rusijo in ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom, tajne posle glavnega zbiratelja finančnih sredstev za kanadskega premiera Justina Trudeauja ter lastniške deleže v davčnih oazah angleške kraljice Elizabeta II. in več kot 120 politikov po vsem svetu. Dokumenti prav tako prikazujejo podjetje, ki je zagotovilo storitve tveganim strankam iz Irana, Rusije in Libije, navaja Delo.

Svetovni politični igralci, premožnejši in korporacije

Razkriti dokumenti kažejo, kako globoko se prepleta finančni sistem davčnih oaz s sovpadajočimi svetovi političnih igralcev, premožnih posameznikov ter korporacijskih velikanov, kot so Apple, Nike, Uber in druga globalna podjetja, ki se z ustvarjalnimi knjigovodskimi postopki izogibajo plačevanju davkov.

Dokumenti bremenijo tudi britansko kraljico Elizabeto, milijarderja Georgea Sorosa ter pop pevca in aktivist za družbeno pravičnost Bona.

denar bankovci evri kovček Panamski dokumenti Slovenija V mreži Panamskih dokumentov tudi Uroš Slokar

Objavljeni dokumenti predstavljajo le del celote, ki jo bodo novinarji razkrili javnosti v tem tednu. Časnik Delo piše, da je rešitv na sredozemskem otoku Cipru zase poiskal tudi nekdanji prvi dacar Slovenije in pozneje še Srbije, Ivan Simič

Ivan Simič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slovenci imajo sicer med 19 skrivnostnimi jurisdikcijami ali oazami, katerih poslovni registri so bili razkriti, najraje Malto, ki omogoča povračilo davka na dobiček in pri lizingu plovil odbitek določenega odstotka DDV. Te ugodnosti so po pisanju časnika privabile vsaj 76 slovenskih oseb, od tega 70 fizičnih in šest pravnih.

Podjetje Ivana Simiča

Ciprska družba M.E. Nominees, ki se ukvarja z upravljanjem podjetij, ima po pisanju časnika v primerjavi z drugimi razmeroma malo strank, večina pa jih je povezanih s Slovenijo. "Ena od njih je Zlatan Kudić, katerega podjetje je pred leti davkariji dolgovalo 24 milijonov evrov," piše Delo. "Davčni dolžnik pa je še eno slovensko podjetje, povezano z M.E. Nominees.

Slovenci imajo sicer med 19 skrivnostnimi jurisdikcijami ali oazami, katerih poslovni registri so bili razkriti, najraje Malto, ki omogoča povračilo davka na dobiček in pri lizingu plovil odbitek določenega odstotka DDV. Te ugodnosti so po pisanju časnika privabile vsaj 76 slovenskih oseb, od tega 70 fizičnih in šest pravnih.

Daphne Caruana Galizia Umor novinarke Svet Politični umor sredi EU; odkrivala korupcijo

Eno od teh, svojo davčnosvetovalno družbo, je Simič leta 2007, ko je vodil davčno upravo, prodal na Ciper. Razlog za to, da je prodal delež v podjetju, so po besedah nekdanjega direktorja davčne uprave pritiski novinarjev, da ob taki funkciji ne more biti lastnik podjetja za davčno svetovanje, čeprav za protikorupcijsko komisijo in finančno ministrstvo to ni bilo sporno. Ker kupca ni našel v Sloveniji, je podjetje prodal kolegu s Cipra. Poudarja, da je o tem v zadnjih desetih letih govoril in pisal že velikokrat. 

Aprila 2008 je Cayo Holdings od E.P. Nominees kupila družba Flomboyant Capital z Britanskih Deviških otokov, delež vnjej pa je kupil tudi Simič. Flomboyant Capital se je pozneje preimenoval v Simic Capital in je še vedno lastnik ciprskega podjetja, ki se je dvakrat preimenovalo: leta 2014 iz Cayo Holdings v Simic Sports, še leto kasneje pa v Simic Consult. To pa je lastnik slovenske družbe, ki se zdaj imenuje Simič Šport in se ukvarja z zastopanjem športnikov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 10:55 06.november 2017.

    mag. Ivan Simič: Poslanci, a vas ni sram?.....................????????????????????????? http://www.slovenec.org/2017/06/08/mag-ivan-simcic-poslanci-a-vas-ni-sram/

  • maresem 09:45 06.november 2017.

    Prekleta mafija ... očitno bo morala raja vzeti oblast v svoje roke in to golazen poobesiti po drevoredih.

  • Avatar Leon
    Leon 09:21 06.november 2017.

    KPK deluje po navodilih kaste ,ki obvladuje sveti trojček ; Politiko Kriminal Pravosodje.