Slovenija
8 ogledov

Z urbano izplen manjši

Žetonov po 15. avgustu ne bodo več prodajali, uporabljali pa jih bomo lahko še d Žurnal24 main
Javnost bo lahko enotno mestno kartico v Ljubljani preizkusila od 1. maja naprej. Žetonov po 15. avgustu ne bo več.
 
 

Ker zdajšnjih mesečnih vozovnic ne bo več mogoče uporabiti po 31. avgustu, načrtujemo, da jih bomo večini uporabnikov zamenjali z urbano avgusta in septembra.

JHL

 
"Prihodek od prodanih prevoznih izkazov se bo ob uvedbi urbane zmanjšal za pet do deset odstotkov," predvidevajo v Javnem holdingu Ljubljana (JHL), in sicer zaradi možnosti brezplačnega prestopanja v roku 90 minut.

Kakšen je prihodek zdaj?
Marca je Ljubljanski potniški promet (LPP) s prodajo žetonov in mesečnih vozovnic zaslužil 1,77 milijona evrov, kar je za skoraj 47 tisoč evrov manj kot marca lani, ko so zbrali 1,82 milijona evrov. Če predvidevanje JHL drži, bi bil marca prihodnje leto prihodek v primerjavi z letošnjim lahko manjši tudi do 177 tisoč evrov.

Marca so prodali 850.873 žetonov (lani 811.479), 27.728 šolskih nalepk (29.441), 11.356 nalepk za občane (12.431) in 11.537 nalepk za upokojence (12.179). LPP med drugim prodaja tudi dnevne in tedenske vozovnice, a teh zaradi manjšega deleža pri izračunu nismo upoštevali, kar velja tudi za plačilo z gotovino.

Jutri začetek testiranja
Do danes naj bi JHL namestil prvih 14 urbanomatov za polnjenje kartice urbana, do konca avgusta jih bo skupaj stalo 40. Kartice bo mogoče polniti tudi na drugih 60 prodajnih mestih (trafike). Testno obdobje bo trajalo od jutri do 15. julija, kar bodo v primeru zapletov podaljšali. V prvo fazo bodo vključili 1250 ljudi, v drugi fazi, ki naj bi se začela 1. maja, pa bodo urbano lahko testirali tudi zainteresirani posamezniki. V času testiranja bodo kartice brezplačne, strošek terminske vozovnice (17 evrov za dijaško, 34 za tako imenovano delavsko) bo plačal uporabnik, ki bo znesek tudi sam naložil.

Cena prazne urbane bo ob dejanski uvedbi 1. septembra (do takrat jih bodo dobavili 250 tisoč, od tega bo 80 tisoč terminskih, druge bodo navadne, neimenske) dva evra, pravijo na JHL. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.