Slovenija
1735 ogledov

Zato je gorelo v jeseniški bolnišnici

Požar v bolnišnici Jesenice PGD Jesenice
Policija je zaključila kriminalistično preiskavo v jeseniški bolnišnici.

"Med preiskavo so kriminalisti s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija opravili ogled kraja požara, opravljenih je bilo več deset razgovorov z zaposlenimi in pričami, obdukcija trupel, opravljene so bile zahtevne forenzične preiskave s kemijskimi in biološkimi analizami zavarovanih sledi, pregledane so bile električne naprave in instalacije na kraju ter opravljen podroben tehnični pregled postelje, ki je bila žarišče požara," je pojasnil Bojan Kos s PU Kranj. "Vse tri smrtne žrtve so umrle zaradi posledic požara."

Ogenj na postelji, dim povsod

Kriminalisti so v preiskavi iskali vzrok požara in motiv za dejanje. "Za vzrok so ugotovili, da je na postelji zagorelo zaradi fizične uporabe vžigalnika," razlaga Kos. "Ogenj je bil večinoma omejen samo na posteljo, ki je bila ob oknu, medtem, ko sta gost dim in visoke temperature škodo povzročila še na zunanji strani objekta in v nekaterih prostorih bolnišnice."

slovenija 02.03.13, bolnisnica, bolnisnica Jesenice, Jesenice, foto: Anze Petkov Požar v jeseniški bolnišnici Slovenija Požar v jeseniški bolnišnici: Neuradno naj bi požar zanetil bolnik

Najden vžigalnik pri ogledu je na podlagi rezultatov preiskave povezan z moškim, za katerega se na podlagi vseh zbranih ugotovitev utemeljeno domneva, da je bil povzročitelj požara. Zgorela je postelja, na kateri je ležal ta moški.

"Motiva za dejanje glede na zbrana obvestila ni mogoče potrditi, okoliščine pa kažejo na to, da je moški vžigalnik najverjetneje uporabil  za poškodovanje varovala na postelji, ogenj pa mu je pri tem ušel izpod nadzora," razlaga Kos. 

V preiskavi so kriminalisti preverjali tudi morebitno odgovornost oseb bolnišnice za dogodek, vendar v njihovih dejanjih niso ugotovili znakov kaznivih dejanj.

Nemški gasilci Slovenija Požar v jeseniški bolnišnici terjal dve žrtvi

Kriminalisti bodo z ugotovitvami seznanili pristojno državno tožilstvo.

Materialna škoda znaša okoli 180.000 eurov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alfagirl 11:25 04.april 2019.

    Opravljenih je bilo en kup preiskav zato, da je bilo ugotovljeno kar je bilo znano že na samem začetku.