Slovenija
755 ogledov

Za 150 novih policistov le šestmesečni tečaj

policija Anže Petkovšek
Bodoči policisti se za novo službo lahko potegujejo do konca meseca. Če bodo prepričali tudi po zdravniškem pregledu in preizkusu fizičnih in psihičnih sposobnosti, bodo v policiji zaposleni naslednjih pet let.

Predvidoma že sredi maja naj bi se na Policijski akademiji v Tacnu začelo polletno izobraževanje okoli 150-ih policistov, kolikor naj bi jih ta trenutek primanjkovalo za zagotavljanje reda in varnosti državljanom.

Policija je v začetku tedna zato objavila razpis, s katerim iščejo kandidate, ki bodo nato predvidoma naslednjih pet let opravljali policijsko službo na treh policijskih upravah, kjer trenutno policistov najbolj primanjkuje.  Vsi, ki bi želeli postati policisti, lahko svojo prošnjo za zaposlitev oddajo do 26. januarja.

Najprej v šolo, potem v službo

"Z izbranimi kandidati bo sklenjena pogodba o zaposlitvi za določen čas, predvidoma s 15. majem 2015, in sicer za obdobje šest mesecev za čas usposabljanja po Programu usposabljanja delavcev Policije za varovanje zunanje meje Evropske unije in priprave na izpit za izvajanje policijskih pooblastil. Po uspešno zaključenem usposabljanju bo z izbranimi kandidati skladno z veljavnim zakonom o organiziranosti in delu v policiji predvidoma sklenjena pogodba o zaposlitvi za določen čas do pet let, za opravljanje nalog varovanja zunanje meje Evropske unije in varovanja objektov, ki jih v skladu s predpisi varuje policija," napovedujejo na policiji. 

Člani političnih strank odpadejo

Potencialni bodoči policisti morajo prijavi priložiti dokazila med drugim o tem, da so slovenski državljani, da živijo na območju Evropske unije, da nima dvojnega državljanstva, da niso bili pravnomočno obsojeni zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, da niso bili obsojeni na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot tri mesece, da zoper njih ni vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti in da niso člani nobene politične stranke.

Primerni gredo še na "psihoteste"

Bodoči delodajalec bo zaposlili kandidate s srednje tehniško ali drugo srednje strokovno oziroma srednje splošno izobrazbo.

"Kandidati, ki bodo izpolnjevali formalne pogoje, bodo v okviru izbirnega postopka opravljali, preizkus telesnih zmogljivosti, psihološki pregled, zdravniški pregled in razgovor z izbirno komisijo."

Med preizkusom telesnih zmogljivosti bodo med drugim morali teči na 60 metrov, skakati v daljino z mesta, premagovati ovire med tekom, pomikanjem nazaj in opraviti tekaški cooperjev test. Policija pa bo opravila še posebno varnostno preverjanje, s tem, da bo preverila dosedanje delo, izkušnje, življenjski slog in tudi morebitne dosedanje napake ali kršitve kandidatov.

Če bodo vse zahtevane sposobnosti izkazali, jih čaka šestmesečno izobraževanje v Tacnu, nato pa služba za pet let. 

Komentarjev 8
  • Žurnalček 22:12 01.februar 2016.

    SLO rabi novih 200 prometnih policixtov , ki bi kasirali samo vinjenost, hitrost , prevoz rdeče in neustavljanje pred prehodi . Za poznavanje teh 5 členov zakona je dovolj 1 dan !

  • korisnik_13858 18:07 30.november 2015.

    V članku je uporabljen termin policist. Res je v besedilu omenjeno, da so namenjeni varovanju meje, ampak to ni bistveno. Oni so policisti, pa čeprav zgolj mejni. Da gre za mejne, ja takoj jasno le tistim, ki o tem kaj ...prikaži večj vedo, za ostale pa niti ni bistveno.

  • Hi5 08:25 15.januar 2015.

    Saj kaj več si ne zaslužijo. 6 mesečni tečaj zato, da bodo varovali mejo in 700€ plače je vrh glave dost. Nekaj je pa res. 6 mesečni tečaj za prevzgojit človeka v glavi, da ne bo mislil, da ...prikaži več ko naredi tečaj, da je najmanj FBI in ne na drugi strani navaden revček, ki varuje mejo, je premalo. Spet bo po tem tečaju na cestah polno kvazi policistov, ki mislijo, da zato, ker so jim dali uniformo in pištolco, da so pa boga za jaca prjel. S takšnim načinom izobraževanja dela škodo država sama sebi, policistom, ki jim pride v glavo kvazi policijska slava in status in nazadnje nam vsem, ki moramo te napuhance gledat na cestah.