Slovenija
29 ogledov

Za Gorenjce je dve tretjini dražje

Elektrika Boštjan Tacol
Elektrika. Za odklop in vnovičen priklop pri Elektru Ljubljana 53 evrov, na Gorenjskem pa 88 evrov.

Razlika za isto storitev je pri različnih distribucijskih podjetjih tudi dve tretjini. Če vam elektriko odklopijo v Ljubljani, boste za odklop in vnovičen priklop Elektru Ljubljana plačali 52,58 evra, če pa za omrežje pri vas skrbi Elektro Gorenjska, je cena 87,64 evra. To je 35 evrov ali dve tretjini več kot v Ljubljani.

Trgovca z elektriko lahko odjemalci izbirajo, skrb za omrežje pa so s pooblastilom države na območjih, ki so jih pokrivala pred sprostitvijo trga, obdržala distribucijska podjetja.

Cene bodo letos poenotili

Pri Sodu (operaterju omrežja) so napovedali, da bodo letos predlagali poenotenje teh cen. Zdaj cene na podlagi upravičenih stroškov, ki jih imajo distributerji, potrdi Agencija za energijo.

Nikogar na nujni oskrbi

Lani so na zahtevo prodajalcev odklopili 7.532 odjemalcev elektrike, največ septembra, decembra in januarja. Presenetljivo pa ni bilo ne lani ne letos nikogar v nujni oskrbi. To je dobava ranljivim odjemalcem, pri katerih bi ustavitev dobave električne energije pod količino ogrozila življenje in zdravje, stroški pa se pokrijejo iz omrežnine.

Bistveno večjega števila neplačnikov prodajalci elektrike ne zaznavajo, v Elektru energiji več kot pet dni zamuja osem odstotkov odjemalcev. Pri Gen-I je bilo januarja od 40 tisoč strank 161 opominov pred odklopom, vendar so število odklopov z dogovori za obročno odplačevanje zmanjšali na tri.

Cene odklopa in vnovičnega priklopa elektrike z DDV

 

  • Elektro Ljubljana: 52,58 evra
  • Elektro Maribor 76,32 evra
  • Elektro Celje 74,88 evra
  • Elektro Primorska 70,20 evra
  • Elektro Gorenjska 87,64 evra
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.