Slovenija
1869 ogledov

Za informacije o treh Slovencih ponujajo pet milijonov

Andrew Lelling Profimedia
Za vsako očitano dejanje jim v ZDA grozi do 20 let zapora.

Ameriški zvezni tožilec Andrew Lelling in evropski regionalni direktor Uprave za boj proti mamilom (DEA) Kevin Scully sta danes poudarila, da so ameriški organi pregona v zadnjem desetletju porabili preveč časa in virov za aretacijo in kaznovanje slovenskih državljanov Mihaela Karnerja, njegove soproge Alenke in brata Matevža, da bi odnehali.

Razpis nagrade za informacije, ki bi pripeljale do njihove aretacije, je le naslednji korak k temu cilju, sta v današnjem telefonskem briefingu novinarjem pojasnila zvezni tožilec iz Massachusettsa Lelling in Scully ob objavi novice, da State Department ponuja do pet milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov) nagrade za informacije, ki bi pripeljale do aretacije vsakega od njih.

"Potrebno bi bilo sodelovanje slovenskih oblasti"

Lelling je dejal, da slovenska vlada doslej ni bila pripravljena izvesti aretacije in izročiti Karnerjev ZDA, zato se je trojica zatekla v Slovenijo in tam ostala. Slovenija sicer v skladu z ustavo državljanov Slovenije drugim državam ne izroča.

mihael karner obamin seznam Svet Obama s sankcijami nad Slovenca Karnerja

"Tudi jaz razumem, da živijo odprto in se ne skrivajo. Videl sem ga na televiziji. Potrebno bi bilo sodelovanje slovenskih oblasti za izročitev. Brez tega sodelovanja pa predvsem potrebujemo informacijo o njihovih potovalnih načrtih," je dejal Lelling.

Tako Lelling kot Scully sta poudarila, da nikogar ne pozivajo h kaznivemu dejanju, na primer ugrabitvi katerega od Karnerjev, transportu čez mejo, na primer v Italijo, ki bi jih potem izročila ZDA. Potrebujejo le informacijo, če bo kateri od njih kdaj v tujini, od koder bi jih lahko izročili ZDA.

Razno 28.03.12. mihael karner, obtozeni zakonski par, doping, avstrija, zda, fot | Avtor: Bundeskriminalamt Bundeskriminalamt

Ne zdi se jim verjetno, da ne bi potovali

Lellingu se ne zdi verjetno, da nobeden od Karnerjev ne bi nikoli več v življenju potoval v tujino. "Če ti nekdo reče, da ne smeš nikoli ven, se ti lahko Slovenija zdi zelo majhna," je dejal.

Razno 28.03.12. mihael karner, obtozeni zakonski par, doping, avstrija, zda, fot Slovenec karner in prijatelji Slovenija Sankcije za sodelavce Karnerja

Pojasnil je, da so ameriški tožilci Karnerje opazili v začetku novega tisočletja in odkrili, da so dobivali sestavine za izdelavo anaboličnih steroidov iz Kitajske, potem pa jih sestavljali v tovarni v Moldaviji in verjetno še kje drugje, nato pa preko interneta prodajali naprej v ZDA in drugam. Zaslužili so več milijonov dolarjev, ki so se prali po svetu in nazadnje stekli nazaj k njim.

Lelling je poudaril, da je dobro sodelovanje z vladami srednje in vzhodne Evrope pripeljalo do aretacije Mihaela in Alenke konec leta 2011 v Avstriji, vendar sta bila izpuščena po plačilu varščine in se zatekla v Slovenijo, kjer ne morejo do njiju. ZDA so se vmes zatekle k zaplembi premoženja.

Zaplenili jahto na Hrvaškem in o prodali na dražbi

"Skušali smo v Sloveniji, vendar nismo bili uspešni. Zaplenili smo jahto, ki je bila na Hrvaškem in jo prodali na dražbi. Avstrija jim je prepovedala prodajo smučarske koče, ki jo bomo lahko zaplenili, ko bo prišlo do obsodbe," je povedal Lelling.

Alenka Karner | Avtor: Bundeskriminalamt Bundeskriminalamt

mihael karner steroide še prodaja Slovenija Karner še vedno prodaja steroide in gradi sosesko

Ponudba nagrade za informacije, ki bi pripeljale do aretacije, je le logičen naslednji korak v lovu na ubežnike in ni posledica kakšnega novega dogodka, je še pojasnil. Karnerjevim za vsako očitano dejanje v ZDA grozi do 20 let zapora, čeprav niti Lelling ne verjame, da bodo obsojeni na tako visoko zaporno kazen. Lelling prav tako ne ve, če Karnerji nadaljujejo z očitanimi dejavnostmi, kar ga niti ne zanima kot že obstoječe obtožbe in to, da jih aretirajo in obsodijo.

Scully je pojasnil, da je program State Departmenta za informacije o obtoženih za kazniva dejanja, povezana z mamili (NRP), zelo uspešen. Doslej naj bi izplačali že skupno 130 milijonov dolarjev nagrad. Ameriška vlada zagotavlja zaupnost informatorjem in jih v primeru potrebe tudi preseli skupaj z družinami.

O nagradi odloča poseben odbor

"Karnerji bežijo pred pravico in ne bomo odnehali, dokler jih ne aretiramo in kaznujemo. Če ima kdo informacije o njihovi lokaciji, naj to prijavi veleposlaništvu ali konzulatu ZDA. Če to pripelje do aretacije, potem poseben odbor v State Departmentu odloči ali je bila informacija ključna in izplača nagrado. Nikogar ne prosimo, naj stori kaznivo dejanje. Če bodo potovali izven Slovenije in bo nekdo imel informacijo o tem, naj to prijavi in bo dobil nagrado," je dejal Scully.

mihael karner davčne zatajitve Slovenija Prihodki Karnerjevih se ne ujemajo z odhodki

Lelling in Scully sicer nimata informacij, da bi bila mreža Karnerjevih povezana z mamilarskimi karteli Kolumbije ali Mehike. "So kriminalna organizacija, ki ogroža vladavino prava ZDA in varnost ameriških državljanov z mednarodno mrežo distribucije steroidov in pranje denarja. S tem programom nagrad jih lahko aretiramo in kaznujemo," je dejal Scully.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • ode 07:33 11.julij 2019.

  V ponudbi pa ni posebej navedeno, ali je treba čez mejo privesti žive ali mrtve. Podzemlje je že dvignilo periskope.

 • Avatar Snezalita
  Snezalita 01:18 11.julij 2019.

  Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

 • Ivo 21:20 10.julij 2019.

  Sh... kakšen pritisk... Jaz ne bi več spal, če bi bilo na mojo glavo 5mil razpisanih. Kaj nimajo v Ameriki tistih nekih "hunterjev" ali kako se jim reče, sem gledal na National Geographic, ki te pripeljejo od koderkoli in se ...prikaži več prav zadenar s tem ukvarjajo, so pa privatniki??