Slovenija
13 ogledov

Za izbruh kriv človek in ne narava

Vulkan iz katerega prihaja blato (na sliki ni vulkan Lusi ampak samo primer) Žurnal24 main
Geologi so izglasovali, da je bilo za izbruh vulkana Lusi leta 2006 krivo podjetje, ki vrta nafto in ne narava. Ti krivdo zanikajo, zato se še vedno ne ve, kdo bo poravnal stroške.

Vulkan Lusi, ki se nahaja na Južni Javi v Indoneziji, je izbruhnil maja 2006, še danes pa iz njega prihaja vroče blato, zaradi česar je svoje domove moralo zapustiti kar 30000 ljudi. A geologi se sedaj strinjajo, da je bil za dogodek kriv človek in ne narava. Izbruh vulkana naj bi se namreč zgodil zaradi vrtanja za nafto in zemeljskim plinom.

"Ne mi, kriv je bil potres"
Podjetje Lapindo Brantas, ki v bližini vrta in črpa nafto je krivdo za izbruh vulkana zanikalo. Dejali so, da je bil resnici kriv potres, katerega epicenter se je nahajal 280 kilometrov stran od vulkana. A nekateri geologi so prepričani, da je bil potres prešibek ter predaleč stran od vulkana, po njihovem mnenju naj bi bil kriv pritisk, ki ga je povzročalo vrtanje v bližini.

Večina geologov, ki so se udeležili konference v Južni Afriki, se je tako strinjalo, da je bil za izbruh kriv človek. Kar 42 od 74 geologov je glasovalo za, medtem ko so bili za potres samo trije geologi. Ostalih 16 je bilo prepričanih, da za dokončno odločitev nimajo zadostnih dokazov.

Na koga se bodo prevalili stroški?
Sprejeta odločitev pomeni velik premik na področju velikih nesreč, saj se redko zgodi, da za takšne nesreče odgovarja pravi krivec. Ponavadi se krivda prevali na naravo, stroški pa na državo. V primeru, da se dokaže krivda podjetju pa bodo morali plačati oni. Posledice nesreče so namreč velike. Vulkan, iz katerega vsak dan pride za 50 olimpijskih bazenov blata, se verjetno še nekaj desetletij ne bo ustavil. Vsi poskusi geologov, da bi rešili okolico pa so propadli. Indonezijska policija se bo zato še naprej prizadevala, da bodo našli krivca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.