Slovenija
181 ogledov

Za lastno stanovanje še najemnina

Barake na barju bodo verjetno rušili, je menil Stupar. Če bo na sodišču iztržil Žurnal24 main
Sodnija. Stevo Stupar mora plačati 12 tisoč evrov.

 

 Stevo Stupar bo moral za stanovanje, ki ga je pred več kot desetimi leti kupil za 9 milijonov tolarjev, plačati še 12 tisoč evrov uporabnine. Tako so se v četrtek v izvensodni poravnavi dogovorili z lastnikom, ki je zapisan v zemljiški knjigi.

Zapleteno na sodišču
Spomnimo: Stupar je leta 1999 nevede kupil stanovanje, ki je že bilo prodano. Po tem, ko se je moral lani izseliti, ga je Lidija Weingerl Starčič, ki se ji je uspelo vpisati v zemljiško knjigo, tožila še za uporabnino stanovanja. Želela je 25 tisoč evrov, na kar pa Stupar ni pristal.

Postopki na sodišču potekajo že nekaj let: Tomislav Bijelić, ki je Stuparju nevede prodal že prodano stanovanje, zdaj toži prvotno lastnico Ireno Heric. "Ta bi morala vrniti kupnino z obrestmi Bijeliću, on pa potem meni," je dejal Stupar. Na četrtkovi poravnavi so se s Starčičevimi dogovorili, da Stupar uporabnino poravna šele čez dve leti oziroma ko bo prejel kupnino.

Brez kupnine morda še leto dni
"Stupar že ima pravnomočno sodbo, da mu mora Bijelić vrniti 9 milijonov tolarjev kupnine z obrestmi, toda Bijelić je brez premoženja," je pojasnil Stuparjev odvetnik Tomaž Lepša. Zato bo Bijelić denar vrnil šele, ko ga bo iztožil od Heričeve, prvotne lastnice stanovanja.

Stuparjeva kupnina je torej odvisna od zadeve Heric – Bijelić. Obravnava bi se morala zgoditi 17. marca, a se je sodnica iz postopka izločila. "To lahko vse skupaj zavleče tudi za leto dni," je menil Lepša.

Od barake do sorodnikov
Stupar, ki se je po izselitvi iz stanovanja preselil kar v eno od barak na barju, je zimo preživljal pri sorodnikih in znancih. "Del barak na barju je zdaj že označenih za rušenje, tako da bo tudi ta morda kmalu šla," je povedal. Sin in žena živita v majhnem stanovanju, ki jim ga je odstopil prijatelj. "Toda to stanovanje bo treba do konca maja izprazniti," je povedal Stupar, ki bi želel kupiti stanovanje. Ena od možnosti je, da Heričeva Bijeliću vrne 40 tisoč evrov (9 milijonov tolarjev), vendar brez obresti. "V to ne privolim," je dejal Stupar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.