Slovenija
6847 ogledov

Za Magno predlagajo drugo lokacijo

Magna Steyr magna steyr
Počivalšek še upa na kompromis.

V mednarodnem društvu za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green Slovenija so po navedbah tiskovne agencije STA danes tudi uradno potrdili, da se bodo v skladu z odločitvijo upravnega odbora pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni za njen načrtovani projekt gradnje lakirnice na območju poslovne cone Hoče.

Magna Magna Slovenija Okoljevarstveniki se bodo pritožili

Krivdo za časovno stisko pripisujejo vladi, menijo, da so te celo tvorno prispevale pripombe in zahteve, ki so v skladu z varstvom okolja in trajnostnim razvojem.

Kidričevo, območje nekdanje Metalne in Tama

Sicer pa je najpomembnejši argument za njihovo nasprotovanje postavitvi Magne na tej lokaciji prav načrtovana pozidava najboljših kmetijskih zemljišč in to celo na vodovarstvenem območju. Poseg Magne na tej lokaciji bi po njihovem pomenil kršenje zakona o varstvu okolja.

"Verjamem, da je s komunikacijo vse rešljivo in da lahko dosežemo kompromis."

Zdravko Počivalšek

Ker so v AAG želeli biti konstruktivni, so po navedbah tiskovne agencije predlagali nekaj drugih lokacij, kot so Kidričevo, območje nekdanje Metalne in Tama. Alternativne lokacije imajo po njihovem vrsto prednosti, ohranili bi najboljšo kmetijsko zemljo, Rogoški gozd, naravo ter preprečili možne in verjetne škodljive vplive na zdravje prebivalcev.

Nevladniki opozorili na pritiske

"V zadnjih dnevih in tednih smo bile okoljske nevladne organizacije deležne odkritega in orkestriranega napada, kakršnega od osamosvojitve še nismo doživeli," pa so včeraj v zvezi z investicijo Magne na Štajerskem napisali v nevladnih organizacijah. "Ta napad je nedopusten v državi, ki je moralno in pravno zavezana demokraciji, spoštovanju lastnih predpisov in sodelovanju s civilno družbo."

Magna Steyr Slovenija Magna napreduje na Madžarskem, v Sloveniji sledijo pritožbe

Dodajajo, da je pravica in dolžnost nevladnih organizacij, da varujejo javni interes v okoljskih zadevah, kar so v primeru magne grobo in neokusno poteptali nosilci moči, pristojne javne institucije pa svoje vloge niso ustrezno opravile.

Posebej kritični so v pismu do sprejemanja Zakona o strateškem razvojnem območju državnega pomena v Občini Hoče-Slivnica. "Vladni ignoranci ob sprejemanju omenjenega zakona je sledil nedostojen diskurz ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo o 'ekoteroristih', ki je odprl 'sezono lova na čarovnice'," so zapisali v pismu.

Varuh človekovih pravic je v odzivu na pismo ostro obsodil pritiske na predstavnike nevladnih organizacij in civilno družbo. 

Odzval se je varuh

"Pravica do zdravega življenjskega okolja je varovana z ustavo, zato je toliko bolj pomembno zagotoviti odgovorno ravnanje vseh sodelujočih pri odločanju o posegih v okolje," so zapisali pri Varuhu. "Zato je toliko bolj pomembno zagotoviti družbeno odgovorno ravnanje vseh sodelujočih v procesih odločanja o posegih v okolje in prostor."

magna steyr Proizvodnja Slovenija Magna išče delavce, plače čez 2000 evrov

Pri ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek so zapisali, da je osnovna naloga ministrstva skrb za gospodarstvo, podpora investicijam in odpiranje novih delovnih mest. 

"Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ob nameri vsakega podjetja, željnega investiranja v Slovenijo, naredi vse, kar je v njegovi moči, da investicijo podpre," so zapisali. "In enako je v primeru Magne Steyer – še posebno zato, ker gre za investicijo v vzhodni del države, ki je prepotreben državne pomoči na gospodarskem področju, kot je bilo v preteklih letih nemalokrat izpostavljeno."

In minister ...

"Minister grožnje nevladnikom, ki so se v zadnjih dneh pojavile na družbenih omrežjih, ostro obsoja in pravi, da jim mora biti dana možnost, da izrazijo svoje prepričanje,"  še pravijo pri ministrstvu. "Dokazali smo že, da se dogovor da doseči. Še vedno verjamem, da obstaja rešitev, s katerose bomo strinjali vsi in pri tem ne bomo zamudili izjemne priložnosti za strateško investicijo v Občino Hoče-Slivnica."

Magna Styer Pet pred dvanajsto Slovenija Magna z novimi obljubami okoljevarstvenikom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar olor
    olor 11:21 02.september 2017.

    Naj gredo na Madžarsko, naš folk pa na socialno. Ko postane demokracije anarhija, je pa tako kot je.

  • Avatar Leon
    Leon 10:45 02.september 2017.

    G. Počivalšek za vaš kolaps so krivi žabarji in ne AAG !

  • partizanka 18:46 01.september 2017.

    vprašajte v lakirnico Revoza