Slovenija
4714 ogledov

Za nadomestilo zaprosilo 24 poslancev, največ iz stranke SMC

državni zbor Anže Petkovšek
Do izteka roka je za nadomestilo plače zaprosilo 24 nekdanjih poslancev, ki se jim ni uspelo znova uvrstiti v parlament in še niso našli nove zaposlitve. Največ s stranke SMC, ki je po zadnjih državnozborskih volitvah izgubila daleč največ poslancev.

Poslanci, ki jim je prenehal mandat ter še ne nimajo druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, imajo do nove zaposlitve ali upokojitve pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki so jo prejemali. Do bonitete, za katero morajo zaprositi, pa so upravičeni šest mesecev od prenehanja mandata.

SMC kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V 15 dneh po izgubi poslanskega mandata je za nadomestilo zaprosilo 16 poslancev iz vrst SMC, med katerimi je tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki sicer na zadnjih volitvah ni kandidirala in se namerava vrniti v akademske vode. "Po zelo dolge in zelo tehtnem premisleku sem se odločila, da ne bom kandidirala na parlamentarnih volitvah, da je akademski klic, da se vrnem v akademski prostor, prevelik," je pojasnila nekdanja vodja poslanske skupine ob predstavitvi liste kandidatk in kandidatov SMC. Poleg nje so po pojasnilih iz državnega zbora za nadomestilo zaprosili še nekdanji poslanci SMC Jani Möderndorfer, Kamal Izidor Shaker, Branko Zorman, Marko Ferluga, Simon Zajc, Danilo Anton Ranc, Dušan Radič, Marjan Dolinšek, Ksenija Korenjak Kramar, Irena Grošelj Košnik, Aleksander Kavčič, Teja Ljubič, Andreja Potočnik in Maruša Škopac.

Poleg poslancev SMC so zaprosili za nadomestilo, so tudi trije poslanci DeSUS: Tomaž Gantar, Peter Vilfan in Uroš Prikl ter trije nepovezani poslanci Andrej Čuš, Janko Veber in Franc Laj. Poleg njih pa še poslanec SDS Ljubo Žnidar, poslanec SD Jan Škoberne in poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

Pravica do nadomestila je bila doslej priznana 15 poslancem, o ostalih vlogah pa še niso odločili.

Izjemoma lahko nekdanji poslanci nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Nadomestilo lahko poslanec prejema tudi dlje časa, če je funkcijo opravljal več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Skupaj lahko torej poslanec nadomestilo prejema najdlje 12 mesecev.

Velik del nekdanjih poslancev tudi v pokoj ali na prejšnje delovno mesto

Iz poslanskih klopi se je prejšnji mesec poslovilo sicer 54 poslancev, ki na nedavnih državnozborskih volitvah v državni zbor niso bili ponovno izvoljeni oziroma se za ponovni mandat sploh niso potegovali. Med tistimi, ki niso zaprosili za nadomestilo, se velik del vrača v prejšnje službe. Poslanci, ki so jim pravice ter obveznosti iz tega delovnega razmerja na podlagi sporazuma z delodajalcem mirovale, po prenehanju mandata praviloma nimajo pravice do nadomestila.

V glavnih vlogah blestita Uroš Fürst in Saša Tabaković. (Foto: SNG Drama Ljublja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na svoja stara delovna mesta se na primer vračajo poslanec SMC Mitja Horvat, ki je visokošolski učitelj na ljubljanski pravni fakulteti, igralec Saša Tabaković se vrača v ljubljansko Dramo. Julijana Bizjak Mlakar se vrača na staro delovno mesto pooblaščene aktuarke na agenciji za zavarovalni nadzor.

Bojan Dobovšek, ki je na Twitterju zapisal, da je "poslanska plača magnet samo za tiste, ki nimajo kariere" pa se vrača na fakulteto za varnostne vede na mariborski univerzi.

V primeru nemožnosti vrnitve na delovno mesto v okviru prejšnjega delodajalca morajo poslanci, ki bi želeli prejemati nadomestilo, tudi izkazati, zakaj vrnitev ni mogoča.

Do nadomestila, kot že rečeno, niso upravičeni tudi poslanci, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Po končanem mandatu je svojo upokojitev napovedal poslanec SDS Vinko Gorenak, ki se bo posvetil pisanju knjig. Upokojitev sta napovedala tudi nepovezana poslanca Matjaž Hanžek in Zvonko Lah, poslanka SAB Mirjam Bon Klanjšček, narodnostni poslanec Roberto Battelli ter poslanci DeSUS Marjana Kotnik Poropat, Marinka Levičar, Primož Hainz, Marija Antonija Kovačič in Benedikt Kopmajer.

Poslanka SD Marija Bačič pa se vrača v upokojenski staž.

Marjan Šarec in Brane Golubović | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V primeru novih volitev najverjetneje brez nadomestil

Poslanci so do nadomestila, ki šteje tudi v delovno dobo, upravičeni le, če so funkcijo opravljali več kot šest mesecev po potrditvi mandata. V primeru, da ne Janezu Janši ne Marjanu Šarcu vlade ne bo uspelo oblikovati in bo predsednik države Borut Pahor razpustil državni zbor in razpisal nove volitve, novoizvoljeni poslanci zelo verjetno ne bodo imeli pravice do nadomestila plače.

V tem mandatu glede na postavljeno zakonsko časovno omejitev za nadomestilo ne more zaprositi tudi nadomestni poslanec SMC Dejan Balažič, ki se je po odstopu zamenjal poslanko SMC Tanjo Cink šele konec aprila.

Pahor, Janša Slovenija Zorko: Najverjetnejše so nove volitve

Pred letoma 2012, ko je vlada pod Janezom Janšo pripravila spremembe, so bili poslanci upravičeni do prejemanja nadomestil še dodatnih šest mesecev oziroma skupno eno leto.

Komentarjev 20
  • Jose Bulgaras 07:28 11.julij 2018.

    res je! tem prašičkom nebi dal niti centa....

  • kapibara1 11:22 10.julij 2018.

    A o matuću se pa ne ve, kje bo..

  • Avatar Leon
    Leon 09:13 10.julij 2018.

    Nadomestilo.............največ iz stranke SMC........seveda najbolj ETIČNE in MORALNE stranke pod vodstvom pravnika !