Slovenija
128 ogledov

Za Pirc Musarjevo bo to prvič

volilni štab Nataša Pirc Musar Saša Despot
Predsednica republike se bo prvič srečala s hrvaškim kolegom.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes na obisku na Hrvaškem. V Zagrebu se bo sestala s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem, kar bo njuno prvo srečanje. Govorila bosta o odnosih med državama, gospodarskem sodelovanju in dogajanju na Zahodnem Balkanu, so sporočili iz urada predsednice republike.

Prihod predsednice Pirc Musar na Hrvaško je nadaljevanje odličnega sodelovanja med sosednjima in prijateljskima državama, pa so sporočili iz urada hrvaškega predsednika.

Teme pogovorov med slovensko predsednico in hrvaškim predsednikom bodo tudi sodelovanje predsednikov držav iz regije v okviru procesa Brdo-Brioni ter delovanje slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem in hrvaške narodne skupnosti v Sloveniji.

Obisk v Zagrebu bo prvi delovni obisk in drugi obisk Nataše Pirc Musar v funkciji predsednice v tujini.

Ob vstopu Hrvaške v schengenski prostor 1. januarja se je namreč na meji med državama že srečala s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, pa tudi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Slovenija in Hrvaška imata pogoste politične stike in dobre odnose, edino večje nerazrešeno vprašanje med državama pa ostaja ostaja uveljavitev arbitražne razsodbe, s katero je bila prvič določena meja med državama na morju. Za Slovenijo je arbitražna razsodba dokončna in jo izvaja, Hrvaška pa je ne priznava.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.