Slovenija
14 ogledov

Za požar naj bi bila kriva dela na strehi

požar Domžale
1/13
bralka
Za izbruh požara v stolpnici v Domžalah naj bi bila kriva sanacijska dela na strehi. Uradno vzork požara še ni znan. 34 ljudi je ostalo brez bivališča.

S policije so sporočili, da v zvezi s sobotnim požarom "preiskujejo sume storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Zbiranje obvestil in ogled kraja požar potekata tudi danes."

Uradno vzrok požara še ni znan, so pa pristojni izključili možnost požiga in samovžiga, je danes povedal domžalski župan Toni Dragar. V požaru je bilo uničenih devet stanovanj, 34 občanov je ostalo brez bivališča.

Župan upa, da se bodo nekateri občani, ki stanujejo v nižjih nadstropjih že danes zvečer lahko vselili nazaj v stanovanja. Po naših neuradnih informacijah pa naj bi se stanovalci lahko domov odpravili jutri okoli 12. ure. Za zdaj jih več deset biva v hotelu Ambient, katerega stroške krije občina. Tudi pozneje bodo za tiste, ki so ostali brez stanovanj, poiskali primerna bivališča.

Začeli zbirati pomoč

"Skladišče je odprto ves čas, tako da se lahko materialne stvari pripelje sem. Finančno pomoč pa sprejemamo na transakcijski račun," nam je povedal Andraž Kosmač iz Rdečega križa Domžale. Nekaj stvari so že prejeli, a bo pomoč še potrebna. Med najbolj nujnimi stvarmi, ki bi jih stanovalci potrebovali, so hrana, oblačila. "Ljudje iz teh stanovanj so popolnoma vse izgubili. Med njimi so tudi družine z otroki," je poudaril in dodal, da potrebujejo oblačila za odrasle in otroke. "Kdor lahko da, bi nam prav prišel tudi kakšen fen za lase in podobne stvari."

Pomoč z občine, centra za socialno delo, obrambnega ministrstva

Župan je za prihodnji teden sklical izredno sejo občinskega sveta, na kateri bo predlagal dodelitev finančne pomoči za stanovalce devetih uničenih stanovanj. Prav tako bo občina sodelovala pri pokrivanju stroškov doslej opravljenega dela in pri sanaciji stolpnice.

Obenem si družine lahko obetajo pomoč centra za socialno delo. Ta bo namreč izdal odločbe, po katerih naj bi denarni znesek za štiričlansko družino predvidoma znašal približno 1000 evrov mesečno za obdobje petih mesecev.

Po dogovoru z obrambnim ministrom Romanom Jakičem bodo preverili, ali bi bilo mogoče v okviru ministrstva najti primerno bivališče za tiste, ki so ostali brez stanovanj.

Nadaljuje se čiščenje

Delavci danes nadaljujejo s čiščenjem strehe stolpnice v Domžalah. Čistili so že včeraj cel dan. Pred stolpnico je zbranih več stanovalcev, ki čakajo na odločitev, ali se bodo danes lahko vrnili na svoje domove.

Statiki so namreč ocenili, da objekt ni več statično ogrožen. Upravnik naj bi danes s pomočjo civilne zaščite začel sanirati napeljave. "Računamo, da bomo objekt usposobili jutri, vsaj toliko, da bodo ljudje lahko vstopili. Če nam ne bo uspelo, bomo morali sanacijo podaljšati za eno noč," je včeraj povedal Peter Gubanc, vodja štaba Civilne zaščite Domžale.

Za stolpnico je postavljen velik šotor, v katerem kuhajo in delijo hrano za tiste, ki ne morejo do svojih domov. Občina je sprožila tudi akcijo zbiranja obutve, obleke, šolskih potrebščin, začelo pa se bo tudi zbiranje denarja za prizadete.

Komentarjev 3
  • toreto 01:42 29.oktober 2013.

    tam sem tudi živel....

  • ac-dc 18:55 28.oktober 2013.

    Čim prej objavite tr. za zbiranje sredstev. Upam, da jih bodo prejeli tisti, ki jih potrebujejo. Pričakujem seveda tudi pravično porazdelitev denarja...

  • Oxxo 17:45 28.oktober 2013.

    Če je MORS po taktirki vlade tako lepo poskrbel za družino (pleme) Strojan, pričakujem, da bo enako velikodušno poskrbel tudi za Slovence, ki niso manjšina - so pa imeli veliko nesrečo.Velikodušno pomeni med drugim tudi to, da jim bo ...prikaži več pokril tekoče stroške, kot so npr. elektrika in jim tako pomagal, da se postavijo na noge.