Slovenija
68 ogledov

Za prvi maj v Bohinj z denarnico

Bohinj Saša Despot
Odlok o plovbnem režimu v občini Bohinj je v veljavi, a se še ne izvaja. Nasprotniki napovedujejo nov protest.

Z 19. marcem je stopil v veljavo odlok o plovbnem režimu v občini Bohinj, ki ureja plovbni režim na celinskih vodah v občini Bohinj. Odlok med drugim določa vstopno-izstopne točke ter pristojbine za uporabo pristanišč in vstopno-izstopnih mest.

"V praksi se odlok še ne izvaja. Dovolilnice so trenutno še v tisku, prav tako pa se še vzpostavljajo vstopno-izstopne točke," je pojasnil Nace Arh z občine Bohinj. Na občini še ne morejo napovedati točnega datuma, kdaj bodo začeli zaračunavati pristojbino, zagotovo pa bo to steklo do začetka prvega maja. 

Nasprotniki bodo vztrajali

Z uveljavitvijo odloka se ne strinjajo kajakaši, superji in kanuisti, ki so se povezali v skupino Slovenski veslači. "Mislimo, da je zelo pomembno, da se ne odpre Pandorina skrinjica, s katero bi začeli zaračunavati javno dobro, in da moramo ukrepati takoj. Že na začetku se je videlo, da ko je Bohinj dobil to idejo, so na Bledu dobili to idejo," je povedal Marin Medak, predstavnik skupine. "Mislim, da je to tako pomembno vprašanje, da ga moramo spodbijati in vztrajati na tem, da je javno dobro dostopno vsem."

Na 12. seji bohinjskega občinskega sveta je stališče veslačev predstavil tudi Medak. Ker do spremembe odločitve ni prišlo, nameravajo veslači vztrajati in napovedujejo nov protest.  

PREBERITE TUDI:

Vstopno-izstopne točke bodo označene

Na vstopno-izstopnih mestih bodo postavljene table, ki bodo obiskovalce opozarjale na to, da je treba za plovbo po vodah v občini kupiti dovolilnico. Na občini so pripravili tudi posebno publikacijo z vsemi potrebnimi informacijami, ki bo najverjetneje objavljena tudi na spletu, je dodal Arh. 

Na Savi Bohinjki je plovba dovoljena od 1. aprila do 31. oktobra za športne veslaške čolne dolžine do 8 metrov. Na jezeru in Savi Bohinjki bo štirinajst vstopno-izstopnih mest. Obiskovalci, ki bodo želeli pluti na vodah v občini Bohinj bodo morali kupiti dovolilnico, ki velja za eno plovilo, na katerem mora biti nalepljena in ni prenosljiva. Dovolilnice bodo naprodaj na prodajnih mestih zavoda Turizem Bohinj, Turističnega društva, agencij, v centrih zavoda Triglavski narodni park, na Občinski upravi Občine Bohinj in na drugih s strani skrbnika določenih prodajnih mestih. 

Koliko bo treba odšteti?

Dnevna pristojbina za uporabo vstopno-izstopnih mest na plovilo znaša 2 evra, tedenska 5 evrov, mesečna 10 evrov, 60-dnevna 15 evrov in letna 20 evrov. 

Za dovolilnice za uporabo priveza v pristanišču dnevna pristojbina znaša 12 evrov, tedenska 20 evrov, mesečna 60 evrov, 60-dnevna 90 evrov in letna 120 evrov. Cena pristojbine za uporabo vstopno-izstopnih mest za soteskanje znaša 4 evre na osebo dnevno. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • h3o 19:55 10.april 2016.

    kako lahko računajo za jezero, saj jezero ni njihovo! isto kot na morju, še pomnite tovariši? Pobirali so denar za uporabo morja, kot da je njihovo. Sama lumparija! Kradejo dokler morejo!

  • malonaokoli 08:21 10.april 2016.

    no, sedaj pa pričakujem da bo Ljubljana začela kasirat vsakemu delovnemu migrantu ki pride v Ljubljano zrak mešat vsak dan.

  • izRODEk 21:06 09.april 2016.

    Pravilno! Nismo več v komunizmu, da bi bile naravne danosti v dobro ljudi. Pa še bolj cene naviti, da si bodo lahko privoščili samo najbogatejši. Raja naj pa lepo doma čaka, da se jih pokliče jabolka pa krompir obirat, ko ...prikaži več bo čas za to. Nimate kaj svinjat z vašimi umazanimi poceni tacami tega bisera narave - to je za bogate tujce!Ajde svojat nadležna revna, spat. Jutri pa delat. Nedelja je gospodov dan, vi pa niste gospoda, ste navadni hlapci! Ha ha ha haaaaa....