Slovenija
66 ogledov

Za smrt delavca kriv šef

Delavec, ki je v nesreči leta 2007 umrl, je vozil viličarja, ki ni bil tehnično Žurnal24 main
Sodba. Za Branka Mlakarja 18 mesecev zapora. Viličar, s katerim se je ubil njegov podrejeni, ni bil brezhiben.
11 let je Mlakar vodja proizvodnje v Evrosadu, zato mora poznati svoje pristojnosti, meni sodišče.

"Branko Mlakar, vodja proizvodnje v krškem Evrosadu, ni izvajal predpisov o varstvu pri delu, zato je umrl voznik viličarja, 42-letni Š. S. iz Kostanjevice," se je glasila obrazložitev sodbe, ki jo je včeraj na okrožnem sodišču razglasil predsednik senata sodnik Gojmir Pešec.

Delavec je namreč vozil viličar, ki ni bil tehnično brezhiben, voznik pa tudi ni imel opravljenega ustreznega izpita. Sodišče je zato Mlakarju prisodilo 18-mesečno pogojno zaporno kazen, ki mu je ne bo treba prestati, če v treh letih ne ponovi kaznivega dejanja. Sodišče je glede višine kazni sledilo predlogu okrožne državne tožilke Nine Ribič, Dušan Medved, zagovornik obdolženega, pa je že napovedal pritožbo.

Obramba

Zavračanje odgovornosti. "Mlakarju ni mogoče dokazati objektivne odgovornosti, saj je delavec tistega dne, čeprav ni bil na razporedu za delo, samovoljno vzel viličarja in šel razkladat jabolka," navaja Mlakarjev zagovornik Dušan Medved. Po njegovem mnenju obdolženi sploh ni vedel, da se omenjeni viličar nahaja v Kostanjevici in da se uporablja, saj so ga prej imeli v krški hladilnici.

Viličar za odpis
Nesreča se je zgodila poleti 2007, ko je delavec Š. S. z viličarjem vozil zaboje jabolk s traktorja v skladišče. Pri vzvratni vožnji je zadel tram kozolca, viličar se je prevrnil in pod sabo pokopal delavca, ki je na kraju nesreče umrl. Izkazalo se je, da viličar ni bil tehnično brezhiben. Imel je sicer varnostni lok, a ni imel pasu, s katerim bi bil delavec pripet na sedež. Viličar ni imel uporabnega dovoljenja, zato z njim sploh ne bi smeli delati, za nameček pa voznik ni imel ustreznega izpita za delo z njim.

"Ni bil v uporabi"
Obdolženi Mlakar, ki je bil kot vodja proizvodnje pristojen za varnost pri delu, čeprav je imelo podjetje sklenjeno tudi pogodbo z zunanjim sodelavcem, se je na sodišču zagovarjal, da omenjeni viličar že dolgo ni bil v uporabi. V zagovoru je povedal, da mu ni jasno, kako je delavec prav tistega dne vzel sporni viličar.

A eden od delavcev Evrosada je povedal, da je tudi sam vozil omenjeni delovni stroj, to, da je bil viličar v uporabi, čeprav ni bil brezhiben, pa so potrdili tudi podatki o polnjenju stroja z gorivom. "Tehnične pomanjkljivosti viličarja so krive za smrt viličarista," je potrdil sodni izvedenec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.