Slovenija
19527 ogledov

Srb se je na Bledu ponorčeval iz Slovencev

Strateški forum na Bledu
Srbski zunanji minister Ivica Dačić si je gostitelje na Blejskem strateškem forumu pošteno privoščil.

Na Bledu se je včeraj sklenil 12. strateški forum, v ospredju katerega je bila za nas odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Na panelih drugi dan foruma so se med drugim pogovarjali o Zahodnem balkanu in možnostih za članstvo v EU. 

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je po poročanju srbskega Blica priložnost izkoristil za šalo na račun druščine, ki se ji Srbija želi pridružiti, tako da je komentiral ponudbo na Bledu, kjer se je strateški forum odvijal. 

letak o obnašanju na Bledu. Bled Slovenija Blejski letak, ki straši kopalce in krši lastni predpis

"Nekaj sprememb je od lanskega leta, stoli niso več leseni," je dejal in izzval smeh med enajstimi udeleženci panela. Nato se je pritožil, da so za zajtrk dobili samo tri žemljice, "od katerih je bila ena prazna", a naj bi mu vodja slovenske diplomacije pojasnil, da so "pač v Sloveniji". 

"Kakšna je to Evropska unija, v katero bi nas radi pritegnili," se je na panelu vprašal Dačić in dodal, da regija toliko zaostaja za EU, da se ustvarja vtis, da nikoli ne bo pristopila k Uniji. 

To, kot pravi, vpliva na oceno EU, ki nima poštenega odnosa do držav Zahodnega Balkana. "Ne verjamem, da so vse države postale članice Unije zato, ker so izpolnile vse kriterije," je dejal. "Stavim, da bi jih tretjina teh kriterijev ne izpolnila, če bi danes ponovno vstopale v EU."

Bled cerkev blejsko jezero Turizem Slovenija Šef blejskega turizma: Slovenci se poleti Bledu ognite

Tisoč udeležencev iz 70 držav

Strateškega foruma na Bledu se je sicer udeležilo okoli 1000 udeležencev iz 70 držav, ed njimi številni zunanji ministri. Razpravljali so o novi realnosti, ko se zaradi digitalizacije in globalizacije stvari zdijo bližje, pomembnejše, bolj del našega življenja in naše nove realnosti.

Med drugim so govorili o svetovnem jedrskem upravljanju, o EU v spremenjenem svetu, o južnem Sredozemlju, digitalni diplomaciji, človekovih pravicah v času sprememb ter o Zahodnem Balkanu v luči širitve EU.

Za Slovenijo je bilo najbolj zanimivo vprašanje odločitve arbitražnega sodišča.  Zunanji minister Karl Erjavec je povedal, da ne razume, da Hrvaška, ki je članica EU, ne spoštuje mednarodnega prava in odločitev sodišč. "To je zame škandalozno," je po navedbah STA dejal na novinarski konferenci ob koncu foruma.

Miro Cerar Slovenija Cerar: Hrvaški dajemo dovolj možnosti, da spremeni stališča

Izrazil je upanje, da bo nastopil čas, ko bo Hrvaška spoznala, da je treba spoštovati mednarodno pravo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • munja 19:46 06.september 2017.

    mislim, da tole norčevanje ni bilo ravno smešno

  • matermila 17:26 06.september 2017.

    Srb se je na Bledu ponorčeval iz Slovencev.LOL.saj ni prvi,v LJ imate enega,ki se že več let dela norca iz vas,pa ga še vedno volite.

  • Jože Mertik 15:14 06.september 2017.

    a