Slovenija
500 ogledov

Cerar: Hrvaški dajemo dovolj možnosti, da spremeni stališča

Miro Cerar Epa
Vlada dela intenzivno v skladu z odločitvijo na političnem vrhu in znotraj vlade, da damo sosednji Hrvaški dovolj možnosti, da spremeni stališče, je danes povedal premier Miro Cerar in ponovil, da njegovo potrpljenje ni brezmejno.

"Mislim, da Hrvaška mora pokazati, da spoštuje vladavino prava, da je odgovorna država in Slovenija tu ponuja roko. Če pa ta roka ne bo sprejeta v zelo kratkem času, bom, kot rečeno, kot predsednik vlade z vsemi deležniki na naši strani odločno ukrepal," je po poročanju STA povedal premier Miro Cerar ob robu sejma Agra v Gornji Radgoni. Cerar je tako še enkrat zažugal Hrvaški, da njegova potrpežljivost ni brezmejna.

Predsednik vlade je sicer povedal, da še vedno ponuja roko Hrvaški: "Še vedno pa ponujamo roko sosednji Hrvaški, da skupaj pristopimo k implementaciji, tako kot to zahtevajo mednarodno pravo, arbitražna odločba, tudi evropsko pravo in upajmo, da se bo to zgodilo, drugače bo treba potegniti zelo jasne poteze na naši strani."

A kot rečeno, če Hrvaška ne bo pristopila k implementaciji, Cerar napoveduje "jasne poteze na naši strani". Na vprašanje, ali je mogoča enostranska uveljavitev, je po navajanju STA tako odgovoril, da je meja na morju zdaj jasno določena, na kopnem pa jo bo treba konkretno še določiti na posameznih območjih, pri čemer upa, da s pomočjo mešane komisije v sporazumu s Hrvaško, seveda pa v okvirih, ki jih določa arbitražna odločba.

Čeprav arbitražni sporazum navaja rok šestih mesecev za implementacijo sodbe arbitražnega sodišča, ta rok ni absoluten, a retorika na slovenski strani se je glede implementacije zaostril po več provokacijah hrvaških ladji v slovenskem teritorialnem morju. Hrvaški premier Andrej Plenković pa je prejšnji teden pozval hrvaške ribiče v Umagu, naj v Piranskem zalivu lovijo kot pred razsodbo, torej do sredinske črte. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema arbitražne odločbe, ker da je izstopila iz arbitražnega postopka.

distribucija, zemljevid slovenije, zurnal24 Slovenija Po arbitraži na delo kartografi
Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 15:02 31.avgust 2017.

    vsi so že dali roke stran, bruksel, ki ga slovenska vlada tako ljubi, , ja kaj boste še storili, sirote jerice z gumenjaki, zato vas pa hrčki tako hecajo, sami šalabajzerji, evo volitve se bližajo, dejte muda na plan, pa ...prikaži več da vas vidimo kekce, ki ljubite hrvatsku obalu

  • Avatar praufo
    praufo 14:57 31.avgust 2017.

    kaj so to "jasne poteze", tega ne razumem, a do sedaj poteze niso bile jasne, po novem bodo pa jasne, hmm, preprosto ne razumem

  • abfall 09:23 31.avgust 2017.

    Preveč govorjenja in premalo dejanj.

Sorodne novice