Slovenija
21793 ogledov

Začelo se je, omikron udaril na polno

covid-19 slovenija maske ulica Profimedia
Pred nami so pestri tedni. V enem tednu 144 odstotkov več izdanih kod.

V sredo je bilo izdanih 3.554 TAN kod, kar je skoraj 144 odstotkov več kot pred tednom dni. Pred enim tednom je bilo izdanih 1.457 TAN kod in potrjenih 1.708 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Število v sredo potrjenih primerov je 3.829 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2. Delež pozitivnih testov PCR znaša 38 odstotkov. V primerjavi s prejšnjo sredo je tokrat bilo potrjenih 124 odstotkov več primerov.

Rast novih primerov okužb smo pričakovali že vse od potrditve prvega primera različice omikron pri nas. Različica je veliko bolje prenosljiva, inkubacijska doba je krajša in izkušnje iz tujine kažejo, da je število okužb hitro začelo naraščati. Več o tem v članku Vsaj tako bo pri nas, če ne slabše

Če bi se taka rast nadaljevala, bi imeli naslednji teden več kot deset tisoč potrjenih okužb, čez dva tedna 25 tisoč, čez tri tedne pa že 60 tisoč okužb potrjenih v enem dnevu. 

Vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je včeraj povedal, da je bilo med torkovimi vzorci že 67 odstotkov primerov omikrona. Po njegovi oceni naj bi omikron postal najpogostejša različica do konca tedna oziroma začetka prihodnjega tedna.

Po vzoru nekaterih tujih držav so se tudi pri nas odločili za skrajšanje karantene. Od ponedeljka bodo karantene predvidoma skrajšane na sedem dni. Karantena se bo s koncem sedmega dne zaključila brez dodatnih testiranj. "Okužba, če je do nje prišlo, se je izkazala v 94,6 odstotkih znotraj sedmih dni po stiku," je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Dodane bodo tudi nove izjeme, ki jim ne bo treba v karanteno. 

V luči naraščanja epidemije se bodo omejili tudi obiski v domovih starejših občanov. Na mizi je tudi predlog, da se priporoči cepljenje s poživitvenim odmerkom po 3 mesecih. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 27
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 10:40 06.januar 2022.

    Dokler bomo testirali ljudi na testih kjer je se cocaco!a pozitivna, me izjave slo.strokovnjakov ne zanimajo, cao! 5 milijard ste si razdelili, dostop je bilo!

  • kapibara1 09:45 06.januar 2022.

    Na Žalah zidajo že 6. peč

  • suineg7878 09:30 06.januar 2022.

    Ali bo kdo javno spregovoril o tem, da je "z vrha" prišel ukaz v nacionalni laboratorij, da se še dvignejo PCR cikli in to že iz katastrofalnih 45? Čakamo... Dejansko produciramo številko na podlagi katerih se bo poskušalo javno mnenje ...prikaži več nagnit na stran obveznega cepljenja. V Nemčiji je število hospitaliziranih padlo za polovico, od drugod poročajo, da so prepolovili število covid pacientov samo s tem, da so jim dejasnko dodelili prave diagnoze zakaj so hospitalizirani. Pri nas pa še vedno gonja..