Slovenija
1142 ogledov

Začetek ogrevalne sezone

Radiator
Hladna fronta je s seboj prinesla tudi pogoj za začetek ogrevalne oziroma kurilne sezone.

Začetek kurilne sezone se določi takrat, ko je zunanja temperatura zraka ob 21. uri prvič v drugi polovici leta tri dni zapored nižja ali enaka 12 stopinjam Celzija.

Glede na vremensko napoved Agencije za okolje RS se bo v letošnjem letu kurilna sezona začela nekoliko prej kot običajno, pogoji zanjo bodo v večjem delu Slovenije izpolnjeni jutri.

Kot kažejo podatki Arsa, se glede na dolgoletno povprečje kurilna sezona v Ljubljani začenja 1. oktobra, traja do 22. maja. V Mariboru in Novem mestu se začne 25. oziroma 24. septembra, konča se 24. maja. V Postojni, ki je okrog 300 metrov višjeležeča kot dolenjska prestolnica, s kurjenjem glede na dolgoletno povprečje začnejo že 2. septembra, ogrevalna sezona tam traja do 13. junija.

Kurilna sezona | Avtor:

Ne glede na to, da bo letos očitno s kurjenjem začeti prej kot običajno, to ne pomeni, da se kurjenja vmes ne prekine. Glede na vremensko napoved se nam bo to tudi zgodilo, saj naj bi se v nedeljo zopet nekoliko ogrelo.

Jesen Vreme Slovenija Takšno bo vreme naslednjih deset dni

Napoved za prihodnji teden pa je, kot piše na spletni strani Arsa, še negotova "V torek in sredo bo najverjetneje suho vreme in razmeroma toplo. Od srede naprej pa bodo občasne padavine spet nekoliko verjetnejše, a ne kaže na večjo količino. Najvišje temperature bodo po nižinah večinoma med 18 in 23 stopinjami Celzija." To pomeni, da vendarle še ne bo potrebno kuriti vsak dan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 12:50 21.september 2019.

    totalno razštelano vreme ... septembra že govor o ogrevanju ... maj smo imeli sneg, pa greli in zmrzovali, septembra pa zopet hajcat ... ozračje je ogreva in rekordne temperature, kurili bomo pa 9 mesec, ja zelo logično, ni kaj