Slovenija
41004 ogledov

Zadnji podatki: Tako so se zasukale številke

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA Epa
Število ocenjenih aktivnih primerov okužb v državi narašča. Primerjava med tem in prejšnjim tednom ne obeta nič dobrega.

Po tem,ko smo v tem tednu spremljali, kako se iz dneva v dan število novih potrjenih primerov zmanjšuje, so petkovi podatki ta trend na žalost prekinili. V petek je bilo opravljenih 6.247 testov PCR, s katerimi so potrdili 1.248 novih primerov okužb. Delež pozitivnih testov PCR tako znaša 19,97 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 42.674 hitrih testov.

V primerjavi s prejšnjim petkom je bilo potrjenih skoraj 15 odstotkov okužb več. Prejšnji petek je bilo opravljenih 5.490 testov PCR, s katerimi so potrdili 1.086 novih primerov okužb. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 19,8 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 38.944 hitrih testov. 

Če primerjamo podatke tega in prejšnjega tedna, vidimo, da je bilo v tem tednu od ponedeljka do petka potrjenih več novih okužb kot prejšnji teden. V tem tednu je bilo od ponedeljka do petka potrjenih 6.474 novih primerov, v enakem obdobju prejšnjega tedna pa 5.075.

Bolnišnice se še naprej polnijo. Po zadnjih znanih podatkih je hospitaliziranih 360 bolnikov s covidom-19, od tega 91 v intenzivni terapiji. Tri osebe so umrle za posledicami covida-19.

Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je star 26 let, najmlajši bolnik na oddelkih intenzivne terapije pa je star 27 let. 

vlada podatki | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Vztrajno se višata tako štirinajstdnevna incidenca kot sedemdnevno povprečje novih primerov. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je po novem 611, sedemdnevno povprečje novih primerov pa je 1.040. NIJZ ocenjuje, da je v državi trenutno 12.926 aktivnih primerov okužb.

Zanimanje za cepljenje naraslo

V zadnjih dneh so spodbudni podatki o cepljenju, saj se število opravljenih cepljenj vztrajno povečuje. V petek je bilo opravljenih 13.778 cepljenj. Po podatkih vlade je tako z enim odmerkom cepljenih 61 odstotkov starejših od 18 let, z dvema odmerkoma pa 55 odstotkov starejših od 18 let.

Če gledamo celotno populacijo, je bilo z enim odmerkom cepljenih že 51,4 odstotka prebivalstva, z vsemi odmerki pa 45,7 odstotka. Zaradi povečanega zanimanja za cepljenje večina cepilnih centrov izvaja cepljenje tudi ta konec tedna. Več o tem v članku Kje se lahko cepite ta konec tedna.  

Največ zanimanja je trenutno za cepljenje s cepivom Janssen, saj pogoj C začne veljati že po enem odmerku. Prihodnji teden naj bi dobili večjo pošiljko tega cepiva, je dejal direktor NIJZ Milan Krek.

Cepljenje, covid-19 | Avtor: Epa Epa

Spremembe glede pogoja PCT

Vlada je v četrtek spremenila seznam izjem, za katere ne velja izpolnjevanje pogoja PCT. Spremembe so začele veljati danes. Sprejeli so tudi odločitev, da bodo od 1. oktobra dalje zaposleni v državni upravi morali izpolnjevati pogoja P ali C, če bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca. Pogoj PC bo namreč veljal za ožjo državno upravo, kar pomeni ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote. 

Odločitev je sprožila val nezadovoljstva med zaposlenimi. Sindikat državnih organov Slovenije je že napovedal, da se bodo zaradi te odločitve obrnili na ustavno sodišče. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • ANTON55 16:31 18.september 2021.

    Slika je spet simbolična.

  • si_rob 16:08 18.september 2021.

    Pred leti, ko so bile epidemija gripe (mimogrede sedaj jo ni-kdo ve, če ni covid modificirana gripa iz Ford Ditrichta.- USA vojaška biološka baza) in so ljudje prav tako umirali kot muhe, ni bilo nobene panike. Še decembra in januarja ...prikaži več 20 ni bilo panike. Sedaj pa za se posrat. Non-stop nabijanje. USTAUTE SE ŽE ENKRAT!!!!

  • izy 12:36 18.september 2021.

    Kako ste pa sešteli UPORABO hitrih testov? Ste bili pri vsakem doma ali v službi? Prodaja ni enaka uporabi.